יום ראשון, 27 בספטמבר 2015

יומיים

אין ספק, אהבתי את הבדידות הזאת של היומיים האלו. אבל קשה שלא לומר שזה היה מוזר.
אני אוהב שהבית ברשותי ואני עושה בו כעולה ברוחי. מסדר אותו כרצוני, מבשל בו כטוב בעיני ובוחר מי להכניס לתוכו.

אבל... אלו היו יומיים משונים.
פעם ראשונה שגוננתי עליו היום מזה שנה. כעסתי עליה. אין ספק בכך. אני תמיד כועס עליה. אבל להגן עליו? האם אני רואה בזה לא יותר ממחלוקת אידאולוגית בין שנינו? ייתכן. ייתכן שזה מושרש עמוק יותר.

אני דומה לו. אותה יהירות, אותה תעוזה, אותם הימורים וקפיצות משעשעות, אותה סמכותיות ונוקשות. אבל גם שונה. אני לא לודוס, לא רודף נשים, לא אדם חופשי בנפשו. אני פחות בטוח בעצמי, פחות עסקי. הרבה יותר נבון. כנראה גם יותר טרובדורי.
אני מפחד לצאת כמוהו אבל זה מגוחך, לא אצא כמוהו. אני אוהב יותר את אלו שאני אוהב והקשר שלי איתם חזק יותר.
אם אצא כמוהו... זה עסקית. וזה גם חשש. מהמר קפיצות קשות מדי ומסוכנות מדי.
ייתכן שאהבתי אל אהובתי תמתן זאת. עוד נראה.

יום שישי, 25 בספטמבר 2015

יש ימים בהם אני חייב מפלט של יומנות.
ימים בהם זה חזק ממני. הכאב הזה שאני לא יכול לתאר. התחושה הריקה הזאת.
סליחה, זה חוטא לאמת. היום חשתי צורך עז.
חזרתי הביתה ולא היה לי רצון לשום דבר שאני בדרך כלל נהנה ממנו. לא לכתוב, לא לקרוא. כבר מספר ימים שהכתיבה מרגישה לי חלקית כמטלה. אני בכל זאת כותב. לא מכריחים אותי ואני לא מרגיש הכרח חיצוני, נטו כי יש דברים חמורים לשחרר לאוויר. אבל זה קשה. והיום ייתכן שמצאתי את התשובה. כשאתה לבד אתה מקשיב לעצמך הכי טוב.
בלי שליטה אפילו קראתי לידידה טובה לבוא לפה. לא דיברנו על משהו חשוב, אבל היה לי חשוב שתבקר. בישלתי לאכול. בשבילי, רציתי לראות אותה אוכלת אבל. בשבילה? בשביל האנשים שאני אוהב.
וכשהיא עזבה, שבתי לריקנות הזאת.
אני צריך לחזור לערוך. אמרתי לעצמי. אבל לא רציתי לערוך.
אני רוצה ויסקי. אמרתי לעצמי. אבל הפסיכולוג אמר לי לא לשתות כמפלט.
ידעתי שזה מפלט, משהו מצטבר בתוכי שאיני מסוגל להכיל כרגע.
דמעות זולגות ואני אומר לעצמי שאני מתגעגע. למי? למה? השם יודע.
אולי זה לא כזה רחוק. אולי אני פשוט נעול מדי רגשית מכדי לראות. הגעגועים הם לאבי שכרגע נסעתי ממנו. האמנם? כי אני חש מין געגועים למש"קית כרגע. חזקים מאוד. אולי כרגע היא מפלט. כן, הגיוני.
לפעמים היומנות עוזרת להבין יותר טוב. או שלא?

רגש זה דבר קשה עבורי. אני יודע שהוא קיים ואני לא מסוגל להבין למה, או לאן הוא מופנה.
אני יודע שהוא קיים ואיני מסוגל לשחרר אותו לחלל החיצון. אבל אני רוצה לחוש אותו.
האנלוגיה החוזרת פעמים פה, גם במטלות המענגות וגם כשאני מנסה לחלץ את הרגש... היא של תפוח בידי המת. הוא מנסה לחוש את הטעמים אבל זה הכל לריק. וזו החמצה נוראית כי אתה יודע שהתפוח אמור למלא אותך בתחושת שובע וחיוניות. אבל אני ריק.

יותר מדי אנשים אוהבים את הכתיבה שלי. אני נתתי לידידה לקרוא את הספר לשם רפרנס למחשבה אחת אצלי והמילים האלו יצאו מפיה: המון אנשים יכולים להזדהות איתך. זה ממש ממצא חוויה אנושית. 
וואו. אני מאוכזב, מתוסכל מכך. למה זה אמתי?
משהו בזה שאני יוצר משהו והוא טוב נראה לי שגוי.
אולי כי אני עצמי כבר לא מרגיש שהכתיבה שלי מכילה אמוציות. אולי כי אני באמת לא חושב שאני מסוגל להתחבר לחוויה האנושית.



טל... השמיעי קול, אני צריך אותך

יום שני, 21 בספטמבר 2015

בין ועדות להקלדה במשרד, בין נסיעות מהירות במונית, בין ארוחות עם המשפחה, בין מיטות שונות, בין חיוכים לנזיפות כלפי אחיי, בין נשיקות על המצח, ללחי, לשפתיים של ילד, ידידה למאהבת, בין תשוקות ורצונות, בין דיכאונות קשים, בין הליכות אנה ואנה המלוות מחשבות עמוקות וקודרות, בין ימים של ויסקי למוזיקת בלוז קשה, בין הלקאה אחת לשנייה, בין לילות ללא שינה במיטה, בין קשיי הסתגלות למציאות החדשה, בין זכרונות של המציאות הישנה, בין שיחות צ'אט קרות, בין סמטאות הרחוב, כשאת ואני נפגשים לפתע לאחר שנים ואני מחייך חיוך ומספר לך כמה אני מסתדר ומצליח ומחייך ונהנה וזמני עמוס, דעי כי בין כל אלו, את נמצאת בראשי, ואיני יכול להתנער מכך.

יום ראשון, 20 בספטמבר 2015

קשמיר

נופל בין שורות השווקים, הולך בטל, אובד עצות. המחשבות מרחפות להן, וזה טוב, מנתק אותי מהאוויר המצחין של הבזאר. אולי גם מהריקנות שהיא השאירה אצלי בלב. בין קללות בערבית לצעקות בתורכית, ריח הביוב הזורם על המדרכה, גברים מצחינים בלי שיניים מחייכים לעברך ומנסים למכור את מרכולתם ה"אוריינטלית" מייד אין צ'יינה. מה אני עושה בקשמיר? זו הייתה הצעה שלה. היא תמיד אהבה את "תרבות" האסלאם. אני זוכר את הפעם הראשונה שעיניי נפלו על גופה העירום. היא לבשה שרוואל רופף ועגיל בטבור כמו רקדנית בטן. מאז אהבתי את בטנה החמה והפורה, עטפתי את ידיי סביבו בזמן שהרחתי את שיער היסמין שלה.
"מאמי, בוא ניסע לקשמיר", היא לחשה לי ברגעים בהם הייתי חרמן ומבולבל מדי מכדי להתמקד במילים, וכך מצאתי את עצמי בצחנה הענייה הזאת.
והריקנות? שבלב? כי היא עזבה אותי שם. חזרה לארץ. מילים קשות נזרקו במלון, היא דמעה והשאירה אותו ריק. את המלון, ואת הלב. עצמתי את העיניים, שאפתי את האוויר המלוכלך והמפויח, מחפש מפלט מהעיר הזאת.
היא תמיד אהבה את קשמיר. קישטה את ביתנו עם בדים יקרים ממשי, שטיחים פרסים, כלי הקשה מרוקאים וגילופים מעץ של העיר. ציורי שמן של אירופאים סקרנים על גמלים וסוחרים על שפת נווה מדבר, חופי העיר והספינות המשונות העוגנות בהם, ציורים של אימפריה גדולה הומה אנשים עם מסגדים וארמונות. וכל שאני ראיתי זה לכלוך, עוני וזוהמה.
ולפתע מצאתי את גופי מתנדנד אנה ואנה. מה קורה פה? אני רוקד, יש בכלל מוזיקה? מסתבר שכן. אני שומע כלי מיתר כל שהוא, חליל ותוף. הם עוד לא התפתחו מספיק כדי להמציא את הבס, הסקסופון והפסנתר, הפרימיטיביים האלו. אבל זה טוב. ממש טוב. צלילים שמרגיעים את הנפש, ממלאים את הגוף ברוחניות משונה וגורמים לו לנוע ללא שליטה. פקחתי את עיניי, מצאתי את עצמי עומד בפתח של גינה ירוקה, במרכז הבזאר ההומה. הורדתי את המגבעת מהראש. זיעה הצטברה בשוליה מההליכה המאומצת. ריח של תבלינים ובשמים מקומיים עטף את המקום. את הגינה גידרו החנויות המקומיות שמכרו ממתקים מקומיים. במרכזו עמד בית קפה קטן. הכיסאות סודרו מול הבמה ועליה ניגנה הלהקה. התיישבתי שם, הונח קפה תורכי על השולחן בכוס מתכת מקושטת. לאחריה הוצב מול עיני שישה ענקית, ועל אף שבחיים לא חיששתי, העשן חדר לריאותיי כמו רוח ים סוערת או בעצם גלים המשכיבים אותך מטה, וכשיצאה ליוו אותה טיפות דם אדומות ומיצי קיבה צהובים ורוק שהוסיף עומק לציור הרחוב שהתגבש שם ובטיפות קמו צלליות קטנות שרקדו למוזיקה והסתחררו וטראח! הצבעים התפוצצו על הקרקע והותזו לעננים שהסתחררו לכדי מערבולת שסחפה הכל. עיני האנשים התבוננו בכל עבר. עיניים גדולות של ינשופים, אלו באמת ינשופים ואני נושף לאפיהם וחרון אפאפייהם מתקמץ מזעם ומערבולות הרוחות עוד ממשיכות להגיע ממרחק, התוהו ובוהו גדל, החושך מתעצם. צבע אחד דומיננטי בכל הערבוביה הזאת – ירוק. ירוק חזק ועז. ירוק של צורות מיוחדות, אלו עצים ושיחים וסיגליות. נעים במהירות לקראתי כשאני רץ, רץ במהירות בין ערבות הג'ונגל. מצאתי פרי מיוחד שעליי לקטוף.
אדם ערום ומזיע כביום היוולדו. טרי על אדמת גן עדן, תמים וטיפש. הוא הציץ עליה בין השיחים. יצור משונה כזה – קוף עירום. הוא משוכנע שזאת נקבה כי גם היא הייתה ערומה והוא יכול היה לראות את מבושמה. היא הייתה זקופה במיוחד, לא נעה על ארבעת רגליה, ממש כמוהו. החזה שלה היה גדול ועסיסי. היה לה שיער ארוך, פראי ואדמוני. עיניה היו חדות כשל עיט, שחורות כפחם וגדולות כמו זוג אבנים יקרות. הוא נמשך אליהן ופחד מהן.
היו לה כוחות משונים. כל עץ אותו היא ליטפה השיל את פרוות החורף הלבנה שלו, רקם עור וגידים ועטה צבעים חגיגיים, כל חיה אותה לפתה, התעוררה מהתרדמת. העונה הקפואה תמה בממלכתו של אדם. היא שמעה אותו בין השיחים ונמלטה במהירות והוא עקב אחריה. בדרך הפשיר עצים רבים בהם נלחם כדי לראות את פניה שוב. הוא היה במרחק צעד ממנה וניסה להושיט את ידו לתפוס אותה ופתאום חטף כווית קור מעורה. הוא נעמד דום מופתע והיא כבר גמעה מרחק ונעלמה.
הוא שב לדרכו אחורה, מהרהר על שראה. בדרך בהה בנוף הצבעוני שמסביבו. היער התייפה עבורה. הוא ראה צבעים שלא ראה מימיו. חזקים וצועקים. הוא פסח ליד אגם שהיה קפוא עד אותו היום, נגע במים. הם חמים! ואז ראה את ההשתקפות שלו. בפעם הראשונה בחייו ראה את עצמו באמת. הוא דמה לה במובנים מסוימים. באחרים היה מחוספס וגדול יותר. הוא היה מלוכלך. בוץ ועלים מלוכלכים וצחנה עלתה לאפו. הוא החליט להיכנס למים ולשטוף את הלכלוך.

הוא התיישב מול האגם והסתכל על הנוף שלו. הנוף שהיה רגיל אליו קיבל נפח חדש. הוא נמשך אליה כל כך. הוא רצה אותה יותר מכל מאכל על פני העולם.
"מה זה הרגש הזה?" הוא חשב לעצמו. החום, הבלבול, הדמיון המוצת, התמונה שלה שהתקבעה בראשו. הוא לא יכול היה להסביר את זה אבל זה היה חשוב לראות אותה שוב.

יום חמישי, 17 בספטמבר 2015

https://www.youtube.com/watch?v=g6EpuMZ7Ll4

התארגנתי במהירות לעבודה.
עוד 10 דק' באים לאסוף אותי. שזה בעייתי במיוחד כי רק לפני 10 דק' התעוררתי למשמע המעסיק בטלפון. כמו כל בוקר, המחשבות צפות. החלומות מעבדים את האתמול, הארוחה מספקת את האנרגיה והשקט מהווה כור חמים ונוח להעלאה בגירה של דברים מכומסים.
והפעם? "אהבה היא הרגל".
דברים שכתבתי אתמול, גם בבוקר.
אני לא שולט בזה, המחשבות פשוט מטיילות ונרקם לו הטקסט. מתי התחלתי לכתוב? או אה, כמה קרה בשנה האחרונה. בסיום הרומן הקצר שלי עם חובלים הייתי נסער. אבל זה לא רק בגללו. כתבתי מאז כ450 טקסטים. חלקם מחשבות, חלקם יצירות, חלקם יומנות פשוטה. כשאני נע בהיסטוריה של הכתיבה, אפשר לראות באמת שההתחלה עסקה בעיקר בזהות היהודית. משם עברתי למשברים בחיי, אבל היה נושא אחד דומיננטי שהעסיק אותי: אהבה. אולי לא בדיוק אהבה, בחורה אחת ספציפית. הייתי מתוסכל והייתי צריך לפלוט את התסכול היכן שהוא, אז כתבתי אותו. היו תקופות בהן חזרתי כל יום הביתה וכתבתי משהו אחר, לפעמים התעוררתי בבוקר וידעתי שאצטרך להזין מחשבה אחת חשובה למקלדת ולפעמים אפילו שכבתי ער במיטה, ממוטט מעייפות והכרחתי את עצמי לכתוב. אהבה נכזבת היא מוזה נהדרת.
אבל אם נרצה לעסוק במשפט הקצר שכתבתי אתמול, רצוי שנתחיל.

לא פגשתי עדיין אדם שאומר שהוא לא אוהב את האוכל של סבתא. שתי האופציות הן שכל הסבתות יודעות לבשל או לחילופין שגם אם היא מבשלת כמו ילד בן שש שאיזה בן זונה קנה לו ספר בישול והוא מכריח אותך לטעום את העוגיות עם קטשופ שהוא הכין במיוחד בשבילך, אתה תאהב את מה שהיא מכינה.
משם הסקתי שאנחנו אוהבים את מה שאנחנו רגילים אליו. זו בעצם הייתה אהבה מבחינתי. זה שאני בעצמי לא התנסיתי בתחושות, לא עזר במיוחד.
אני דוחה את ההשקפה הזאת מכל כך הרבה בחינות הגיוניות מאוד. קודם כל, לא כל דבר שאנחנו רגילים אליו, אנחנו אוהבים. להלן: עבודה. כמובן שההרגל הופך דבר ליותר נסבל ואפילו לרצוי (כי קשה לנו לברוח מהאזור בטוח), אבל יש דברים שנעדיף לא לבצע. סיבה שנייה: יש דברים שנאהב גם אם נתקלנו בהם בפעם הראשונה: אהבה ממבט ראשון. סיבה שלישית: אנחנו לא ניפול למען הקציצות של סבתא. אמנם אנחנו משתמשים במילה "אהבה" לתיאור דברים שאנחנו נהנים מהם, אבל "אהבה" במובן החזק של אהבה למדינה או לאישה או לילד, כולל פעם רבות אלמנט אלטרואיסטי, אהיה מכן לוותר מעצמי למענו.
לא ידעתי הרבה על אנשים בגיל 16. מבחינתי הם היו המכונות הרועשות האלו שרצוי להתרחק מהן.
דברים כמו "חתונה" או "ילדים" נראו לי מחרידים. זה עדיין נראה לי קצת מחריד.
המשמעות היחידה של חתונה היא פרידה כואבת יותר, לא רק אמוציונלית אלא גם כלכלית, במידת הצורך. למעשה, זו התכלית, שיהיה קשה להיפרד.
ילדים זה יצור רועש שאתה לא מפיק ממנו דבר חומרי חשוב ונותן לו יותר מדי. אלו בני הזונות הכי נוראיים בטבע.
בגיל 16 לא הבנתי למה אנשים עושים את זה לעצמם. אם נהיה כנים, עד גיל 20, כלומר עכשיו, לא הבנתי. רק לאחרונה קיבלתי קצה הבנה.

הטלפון מונח על השולחן, ליד הבננה שדחפתי לפה במהירות (מינוס הקונוטציה ההומו-ארוטית) כשנעלתי נעליים. הוא מנגן את השיר שהעליתי פה. בלחישה כמובן כי... זה אריק ברמן. בוא נאמר, לא הייתי מאזין לו מרצוני. אני אוהב רוק קלאסי, ג'ז, בלוז כושי, קטעי מפוחית, רגיי לפעמים.
אבל אריק ברמן? לבן אדם יש קול של קרפדה ומילים של ילד מפגר בן 6 שכרגע קיבל ספר אקורדים והוא חייב להשמיע לך מה שכתב. יש סיבות רבות לאהוב יצירה. אפשר לאהוב אותה בשל הערך האינטלקטואלי שלה (מסר פוליטי, השקפה, מיומנות גבוה שעשויה להיות מאוד מרשימה), הערך האסתטי שלה (מיומנות גבוה שבאמת גורמת להנאה, מקצב ממכר) וכן הלאה.
אם תשאלו אותי, אני נהנה מאריק ברמן. הוא נוגע לי בנקודות סנטימנטיוליות שמעט יצירות מסוגלות לעשות. אפשר להנות ממשהו כי הוא מעלה ניחוחות של אדם אותו אתם אוהבים. כמו כלב שמקשר בין צילצול הפעמון לארוחת הצהריים, המוזיקה הצורמת מזכירה לי לילה על הספסל, כשאני עוד מתנשם בכבדות מנסיעה ארוכה באופניים אליה, והיא חצי עייפה ומכריחה אותי לאהוב אותו.
"החטה, שצבעה כצבע הזהב, תזכיר לי אותך! ואהב את קל הרוח בין השבלים..."


אני מתרומם מהכיסא ומביט במראה. בתפריט - ג'ינס צמוד (אבל לא סקיני!), חולצת צווארון שנאמר לי שהיא בצבע לילייה מ-H&M ונעלי עור מ-. אלו מחליפים את הג'ינס הרופף האהוב עליי עם חגורת העור הבלויה וכמובן חולצת משבצות דהויות. 

יום שלישי, 15 בספטמבר 2015

https://www.youtube.com/watch?v=5WiXimADi0c

האמיני לי ברצוני להעניק לך חיבוק רעים. כשל אב לבת. כשל אדם קרוב שלא רוצה שחברו יפול. כשל טייס שלא רוצה לראות את הנסיך קמל ונפגע. חיבוק מלא באשליה מתוקה שלאגד אותך יחסום את כוחות האופל, ידביק כל חרס כלי שבור ויעניק לך ביטחון אמיתי. אבל נפצר בי. המרחק והמוסכמות שנחרצו על רונות עתיקות הם כמו שומרי אבן גדולים, ולי נותר למזוג טיפת יין ולהביט לכוכבים.

הרגיש טוב, נסיך קטן שלי. גם נקישת הנחש חולפת מהר. השאר לי לדאוג לשלומך.

מה נשמע איתך? את יודעת שאני עדיין חרד? האם המילים משקפות זאת? אמונה. כי איני מסוגל להבטיח לך. אני לא יודע אם אוכל לתת לך בעצמי. כל שנותר הוא אמונה. אבל את לא מאמינה. את מתקשה לקבל דברים כאלו.
אני עדיין חרד. אני מרגיש כאילו נלחמתי עם רבבות כדי להגיע אליך וכעת אני רוצה לשכב ולהתבוסס בפצעים. שתעניקי לי קצת נחת.

אני רוצה שהפעם אני אשכב בחיקך ואת תלטפי אותי ותלחשי לי באוזן שהכל יהיה בסדר. שלא נפשל עוד פעם. שאחזיק אותך חזק ואת תחזיקי אותי חזק.
שאאמין.
כי אני כבר לא.
כי אני פוחד. האם את מאמינה? ודמעה זולגת. ועוד אחת. תשקרי לי ושאשתכנע.

לא עוד יהודי

מתי אפשר להציב את ההתחלה של הכל?
ייתכן שבכיתה ז'. מאז זכור לי שאבא שלי התחיל לעבוד במדינות שונות בחו"ל. בהתחלה זה היה אפריקה. מלאווי, זימבאבווה, דרום אפריקה. הדבר לא צלח. עברו השנים והוא ניסה את מזלו בבולגריה.
לא חשבתי על זה יותר מדי. הגיוני שהוא ניסה לחפש עבודות בחו"ל והדבר לא נגע יותר מדי בחיינו. הוא חזר לארץ כל חודש.
היה זה בחופשה באילת שבאמת הכל התחיל. בחטף צוין שיום יבוא והמשפחה שלי תצטרף אליו. לעזוב? את הארץ? אל תבינו לא נכון, לא היו לי שורשים בארץ. את רוב האנשים בתיכון שנאתי באותה תקופה, לא הייתי יהודי מאמים והמשפחה שלי כמובן תעבור איתי.
היה לי קשה לחשוב על המעבר בגלל דבר אחר... רגש כזה של סולידריות חזקה... לאומיות.
ההתחלה של הכל... היום בו איבדתי את הלאומיות שלי.
להתהלך ברחוב בלי המטען הזה, בלי המחויבות הזאת. להסתכל על העולם שסביבך בלי לחוש צורך להגן על איזו קהילה או מדינה. להצטמרר כל פעם שמישהו פולט "כולנו אחים". לפחד. כי שונאים בארץ לא לאומיים. כאלו שאומרים שאולי המדינה שהקמנו לא כזאת מוצלחת בהכל וייתכן שהחיים טובים יותר בחוץ, שייתכן שהיא לא טובה או מושלמת, שאין למה להילחם בעיני. אני משרת בגוף הכי לאומי ואני לא לאומי. אומרים לי כל הכבוד שאני תורם לצה"ל, אבל בפועל, איני חש גאווה, איני מעוניין בכך באמת מטעמים מוסריים כי אני לא רואה בזה מוסריות. אבל לפלוט את זה בצבא, זה לא נעים. להיכנס לכיתה צפופה ולהתחנך כרוח מדינת ישראל על כתובה ישנה שלא אומרת לי כלום, לשיר את התקווה, להזדקף לדגל. כל אלו לא אומרים לי כלום. או בעצם הם אומרים לי המון, הם מעבירים בי תחושת חלחלה. לא כי אני בז למדינה עד כדי כך, כי אני עושה משהו שאני לא מאמין בו. לא נותר לי אלא להעמיד פנים שאני שר ולהוריד את הראש בעת הרמת הדגל. בלי שאף אחד ישים לב, להתמרד.

מתי הכל התחיל?
באותה תקופה הייתי מאוד ציוני. לא רק שחשתי גאווה בישראליות שלי, רציתי לטפח את המדינה. רציתי להיכנס לפוליטיקה או להיות איש עסקים מצליח ולהשקיע בתשתיות פה. גוננתי על המדינה בכל העלאת ביקורת כמו ציוני טוב. טוב, אבל לא טיפש. ידעתי שהמדינה הזאת מתנהלת בצורה מטופשת. שעוכריה, התנועה החרדית למשל שקמה כאופוזיציה לציונות עוד מראשיתה, זוכים למימון ותמיכה חזקה. לא רק הם, גם האוכלוסייה הערבית (נתון משעשע: כבר קדנציה שנייה שבכפרים ערבים רבים, מפלגות חרדיות זוכות לתמיכה חזקה פשוט כי שתי האוכלוסיות נהנות מריבוי ילדים, עוני ומימון מדיני). ידעתי שהמיסים גבוהים בארץ. ידעתי שהפוליטיקאים עוסקים המון בליקוק תחת.
גוננתי על המדינה מול אבי. אמרתי לו שאסור לאנשים לברוח כי הם צריכים לעמוד ולהילחם למען המולדת. שהמדינה הוקמה כדי להגן על היהודים מאנטישמיות.
בקול עייף הוא ענה לי שהוא לא מחפש להילחם באף אחד. הוא מחפש שלמשפחה שלו יהיה טוב. אולי זו באמת מטרה עליונה בחיים.
לפעמים אני אומר לעצמי היום, בתור אדם א-מוסרי, שלעולם היה יותר טוב אם כולם היו מתמקדים בלתת את הטוב ביותר לאהובים שלהם ולשאוף לגדולה במקום להסתמך על החברה. הסיבה היחידה שאני מבטל דעה זו שוב ושוב היא שכל אדם מוסרי טוען שאם כולם היו נוקטים בדרכו, העולם היה יותר טוב.
"כמה צריך להילחם?" הוא שאל.
"מתי נוכל לחיות בלי להיאבק?"
אולי הדור הצעיר צריך להילחם ולתת למבוגרים לנוח? זה החזון הציוני?
אבל מדינה לא מתקיימת מהלאומיים שלה. היא מתקיימת מהאזרחים שלא מחפשים להילחם כל יום למען המולדת, עושים עסקים ומניבים תוצר. הפוליטיקאים והמצביאים נזכרים בהיסטוריה אבל אף תרבות לא שורדת בלי שכבה רחבה של חקלאים.
ואולי הדבר הנורא ביותר הוא שמדובר במשחק רולטה. רוסי אפילו. אין לנו מושג האם ניתן עוד להילחם למען המדינה.

כשביקרתי לראשונה בבולגריה, הבנתי את דבריו באמת. החיים שם טובים יותר, זולים יותר. ציינתי כבר למה. אולי הדבר שהכי הרשים אותי בתור חנון אמיתי הייתה מערכת החינוך. אחי הקטן ביותר היה מוכרח לסיים ספר כל שבוע. הם חייבו אותם להשכיל.
עליי להוסיף סייג שנבע מהיכרות מעמיקה יותר עם בולגריה.
עם היציאה מהשלטון הקומוניסטי, מבוגרים רבים נשארו בלי שבנו לעצמם פנסיה. המדינה הייתה צריכה לדאוג לכך. היום מתקצבים אותם ב200 לאבה. הסקה לבית עולה בסביבות ה250 לאבה.
אם תעבור ברחובות העיר, תזהה רכבים של המאפיה לפי מספרים סידוריים יפים - 111 למשל. לא חסרים כאלו. תחרות חסרה אגב. חצי מבולגריה מנוהלת על ידי זוג אחים שקוראים לחברה שלהם TIM. אם תנסה להתחרות בהם סביר להניח שיתפוצץ לך בלון גז.
בולגריה היא מדינה מוכת עוני. אנשים מבחוץ שמגיעים עליה, חיים על חשבון העוני. על המחירים הזולים, התשתית האירופאית. זול שם ולכן קל לבנות שם סניפים לרשתות גדולות, גופים פרטיים וכן הלאה.
אבל אם אצטרך להמר, אני מאמין שלבוגריה סיכויי הצלחה גדולים משל ישראל. הם חלק מהאיחוד ולכן אין שם אפשרות לטימטום הזה של הסתדרויות, איגודי עובדים כושלים ובכללי לכל שטות מרקסיסטים. הערים גדלות בקצב מאוד גבוה בגלל המחירים הזולים ומשקיעים רבים נכנסים לשם. החקלאות חזקה שם מאוד כי הקרקעות פוריות ויש המון מים.
אבל לא נתתי לזה להפריע לי. אני יהודי. אני רציתי לחיות תחת המדינה היהודית. שיהיה לי בית במקרה הצורך. רציתי לבנות את ישראל.

עם הזמן הבנתי שפוליטיקאי אני לא רוצה להיות. אני לא סובל בני אדם. אז אולי לתמוך במדינה ממרחק? להצליח בחוץ ולתרום לה?
לגור בישראל נראה יותר ויותר כמו משהו לא ריאלי. זכורים לי ימים  מקסימים באירופה. כל בוקר להתעורר, להכין ביצת עין ולפרוש לצידה חמש סוגי גבינות שונים. לצאת עם קפה למרפסת, להסתכל על ויטושה ולזמר -
The mighty arms of atlas, hold the heavens from the earth.
ומהם ההרים? זרועות אטלס האדירים שמחזיקים את גן העדן הרחק ממני? ויטושה האדיר? או ישראל והמחויבות אליה?
ואולי זה לא גן עדן. אולי זה השטן לוחש באוזני.
הזמן עבר והצבא קרב. לא רציתי להתגייס. הייתי בתקופה הזאת אובד עצות. זה נראה לי אבסורד להתגייס כשהמשפחה שלי לא גרה פה בכלל. חשבתי לברוח מהארץ ביום של הגיוס. לא רציתי לבזבז שלוש שנים מחיי. רציתי לנצל אותם כדי ללמוד, להשכיל, להתחיל לעבוד, להרוויח את הכסף הגדול שכל כך שאפתי אליו.
זו אולי אחת הסיבות שאני שונא את ישראל - אתם אומרים כל הכבוד לחיילים הבודדים, אבל רבים מהם למעשה בוחרים להתגייס כי המדינה אומרת להם "גם אם אתה לא שייך לפה, גם אם אתה חי במדינה זרה, אם תרצה לבוא לבקר אנשים שאהבת, נכניס אותך לכלא." זו הסיבה העיקרית שרצו סביבי שאתגייס. שלא אכנס לכלא במידה ומשהו יקרה. כמה נפלא.
בימים אלו Stairway to Heaven הטריד את ראשי. חשבתי שהבנתי במה עוסק השיר. אדם נקרע בין ההחלטה להישאר להחלטה לברוח עם הכסף לעבר גן העדן. בדמיון הייתה תמונה שלי מחזיק את הכרטיס החוצה מכאן ואני לא יודע האם להיכנס לטרמינל או לחזור אחורה.
מצאתי בסוף קורס ששמחתי לעשות - חובלים.
לא מתוך שליחות ציונית, פשוט קורס שידעתי שיקדם אותי בחיים ואהנה ממנו.
אימון אחרון לפני הצבא עוד המנגינה המשיכה להטריד אותי. בדרך חזרה אני ממלמל את המילים בעצב כזה, אולי בבכי? דמעה זולגת.
Yes there are two paths you can go by, but in the long run, there's still time to change the route you're on.
אחוז תקווה. ייתכן והדמעה לא הייתה רק על הדרך שוויתרתי למען הגיוס, ייתכן והיא הייתה למען הדוג'ו שעזבתי. אהבתי אותו. זה היה חלש מחיי שאמרתי לעצמי אז שעליי לותר עליו. ועדיין הייתי ציוני.

בקורס חובלים שאלו אותי תמיד למה הוריי עזבו ועניתי: "יותר טוב שם." במין אנחת ייאוש.
לאחר מכן הצטדקתי שאבא שלי היה ציוני, הוא התגייס לצבא והיה סקורס טיס ובאמת אהב את המדינה, זה לא היה שקר, והוא באמת ניסה לחיות בו, זה גם נכון, הוא פשוט ויתר לטובת ילדיו.
ציונים שכמותם, הם לא קנו את זה. גם אני חלקית לא קניתי את זה.
הופרשתי מהקורס. הרגשתי חופש, אבל לא בדיוק. מה מונע ממני לצאת מהצבא? לא יודע. ייתכן שהמומנט. הגעתי לקורס מכונאי חוף. תיכננתי להגיע לג'וב וזו הייתה הדרך.

דויד פרנקו. אני אומר את השם הזה עם חלחלה. הוא היה המכה האחרונה על הכלי הסדוק ששברה אותו.
מדובר בערבי יהודי. הניסוח נשמע גזעני אז ארחיב. אנשים כמו עומאר פארוק, אני מאוד אוהד. הם שייכים לתרבות הערבית המצוינת, עם המוזיקה המאוד מענגת וצלילים מרגשים ומיוחדים. אבל לצערנו, כנראה שבשל העוני הרב באוכלוסייה הערבית-יהודית, התרבות הערבית בארץ ברובה נראית כמו סחלה. מעט ממנה היא באמת הצבעים הבולטים והיפים. וכך היה דויד פרנקו. בהמה אנושית. רועש, טיפש, גזען, הומופוב. בן התרבות הערבית הנחותה. חיית מודל לשאלה הקשה לבריאתנים - "האם האדם הוא פרימט". גונח, משחק עם הבולבול שלו בפרהסיה, רועש. ולמרות הכל, מעז לומר שאנשים כמוהו נכשלים בגלל גזענות.
לא כל קןרס מכונאי חוף היו אנשים כאלו, פשוט הרב המוחלט. התגעגעתי לבולגריה שלי. באותה תקופה נזכרתי באיזו אחת שהכרתי שם. בלונדינית יפיפיה. היא ייצגה עבורי את אירופה.
There's a feeling I get, when I look to the west, and my spirit is crying for leaving.
בהצעדות, במגרש המסדרים של הבה"ד, ליד הים הכחול, הריחות והצלילים בנו ציור. כמו אדה נורדית אדירה. נזכרתי בהורים, באחים, בויטושה, בשלג, ביערות. השיחות בטלפון הציבורי המקולקל לחו"ל הכילו טונים של התמוטטות עצבים ומאבק.
באווירה זו התחלתי לכתוב בפעם הראשונה את ריגשותיי. היצירה הראשונה שלי הייתה לאותה בחורה יפה בבולגריה. או בעצם לכל בולגריה. אולי לאירופה.
כשחזרתי הביתה בסופי השבוע, איגדתי את החתיכות וניסיתי לבנות את התמונה מחדש.
אולי יש לי הזדהות לאומית, אבל לחלק מאוד ספציפי בעם. הרי אני לא רוצה להילחם לשם אנשים כמו דויד פרנקו. אני לא רוצה לתרום להם. מצידי שיכחדו או יחיו עם הרוע והגועל של עצמם.
אהבה היא הרגל, לא? כך חשבתי אז. שאתה חי לצד משהו כל כך הרבה זמן שהיעדרו כואב לך. אני רגיל לתרבות אירופה. עליה גדלתי. המאכלים, המוזיקה, הספרות האירופאים.
אז אולי אני סוג חדש של ציוני? ציון-אשכנזי. ולא בגזע, בתרבות ובלאום. אבל גם באשכנז יש ג'יפה. ציון-אשכנזי-סופיסטי? אבל האם באמת הציון חשוב פה? האם לא אחוש את אותה אהבה והערכה לכל מעריץ החוכמה? אז אולי לא ציון וייתכן שאפילו לא אשכנזים, אולי רק סופיסט? הרי מהו לאום? סולידריות והתאגדות תחת רעיון משותף. אבל אני לא חלק מכל הלאום. אין לי הזדהות עם תושבי מגדל העמק או הקריות. אני נגעל מהתרבות שהם בנו להם שם.
ולמה שיעניין אותי הטוב רק ללאום אם גם ככה הוא מכיל אנשים שאני לא רוצה לעשות להם טוב? למה שלא יעניין אותי טוב חובק עולם יותר, הטוב של כל אוהבי החוכמה? האם הם לא אנשים שאני אוהב יותר? באשר הם. מוסלמים, נוצרים, יהודים ואפילו אתאיסטים כמוני.
מנגינה אחרת נוגנה בראשי. בעצם לא בראשי, צפינו בטקס טירונות מרחוק והם נעמדו דום לשיר מוכר. התקווה.
התיישבתי במרחק והתבוננתי, היה עליי לקום, להיעמד זקוף ולשיר.
חשבתי בפעם הראשונה על המילים לעומק.
התקווה נימוגה, היהדות אינה קיימת, הראש צופה מערב, העם אינו חופשי, הוא סובל.
מאז איני מתבונן יותר מזרחה. איני מצדיע לדגל או שר את התקווה. גם לעמוד בצפירה זה קשה. אבל את המתים אכבד.

אדם ללא לאום.

הגעתי לקרייה והבנתי דבר חדש. לאף ערך איני חש כבוד. אפילו לא לסופיזם. למדתי שאהבה אינה הרגל, היא אדירה יותר מכל זה. היא הסם הכי טוב להתמכר אליו.
הבנתי שאין דבר חשוב עבורי יותר מלאהוב את האהובים עלי ולהעניק להם את פירותיי.
אולי לא רק להם, לאומנות שלי, לאהבה שלי של החוכמה. זו דרך חיים אחרת. בלי להקריב מעצמך על קרנות המזבח. להתענג במעשיך, לחוש אושר מהם. לא לשם ערכים קדושים.

וככל שעובר הזמן כך אני מבין יותר שהלאומיות שלי הייתה אשליה. אני לא אוהב את מדינת ישראל. היא לא מדינה הטובה לאזרחיה. סבא וסבתא שלי רוצים לעבור. לא כי הם שונאים אותה. הם ציונים גדולים. אחרי הכל, הם עלו ארצה. הם רוצים לעבור כי הביטוח שלהם וכספי הפנסיה אינם מספיקים לכלום. אישה בשנות השישים עובדת במספרה כדי לממן את המשפחה. סבא בן תשעים שאינו מסוגל לעבוד.
והם עוד מקרה טוב, מניצולי השואה ממש גנבו כסף פה.
מהי יהדות? יהדות היא קבוצה שהתאגדה בעבר תחת התנ"ך וממנו הם גזרו תרבות. ומהו התנ"ך? התנ"ך הוא קאנון שרובו נבנה בתקופת יאשיהו כספין פוליטי. תפקידו העיקרי לשמש ככלי ניגוח האימפריות הגדולות, סימון טריטוריה וכיבוש ממלכת ישראל השכנה ליהודה. שאיפות פוליטיות הובילו לאתוס אדיר.
ייתכן לסבל רב. היהודים הופלו במשך אלפי שנים בשל היקיצה הממושכת מתקופת יאשיהו.
אולי ציון היא לא הבחירה הנכונה. אחרי הכל, היהודים צלחו בעיקר כשנדדו מפוגרום אחד למשנהו. לזהות כשהאווירה מחריפה ולברוח בעיתוי הנכון. חיי נוודות. כשל קין.
ואני ממשיך מסורת יהודית של לברוח לפני שהכל נחרב. היחידים שעשויים לסבול מכך הם הזקנים שלא יכולים כבר להעתיק את מקומם. אז הצעירים צריכים לעזור להם בכך.
הדבר היחיד שמונע ממני לעזוב הן אהבותיי, נשים שאני באמת מעריך ואיני מסוגל לדמיין את החיים בלעדיהן, והאומנות שלי.
אולי זה עוד סיפור נחמד. שלמה דויד הוא אומן לחימה אדיר. אלוף הארץ בג'ודו בזמנו, עבר ליפן, למד שנים, וחזר לארץ.
הוא הגיע להישגים מרשימים. דן 7 באייקידו, דן 6 בקראטה ודן 6 בג'ודו, מעטים מחזיקים בכל כך הרבה ידע בכל כך הרבה אומנויות. מעטים סגנונות האייקידו עם כזו מחשבה פרקטית כשלו בעולם. היחיד שראיתי באירופה שהשתווה לו מבחינתי היה קריסטיאן טיסיאר. בסופיה לא מצאתי איש שהלימודים אצלו השתוו לכך. הוא ובית הספר שהקים מחזיקים אותי בארץ

אני כבר לא יודע, אני לא רואה בעצמי ממש יהודי יותר. פעם סופיסט, פעם מאוהב ופעם אומן (וזה עם הסתייגות רבה).

יום ראשון, 13 בספטמבר 2015

קינוח מטאפורי

"אתה לא באמת אוהב אותי." חרצת בביטחון עצמי מעורער. הבטתי בך במין תחושת מיאוס וחזרתי לקינוח המושלם שזה עתה הונח על השולחן.
"דומה אהבתי לעוגת גבינה הזאת.
פשוטה, קרה, ריקה." פנייך התהפכו לחיוך, סוף סוף נעניתי לציפיותייך.
"אבל כל פעם מחדש כשהכפית בוקעת את העוגה, כשאני חוזר לראות אותך במו עיני, קורה דבר נפלא. הריבה הרותחת חודרת עמוק פנימה. הדם ממלא שוב את ליבי ומחייה תשוקות אסורות, מחשבות חסרות היגיון. אהבה בלי אישה, מין בלי מגע, מתרוצצת ברחובות למצוא מושיע, מחפשת נואשות להתפרץ.
רצונות מתוקים, ריר ניגר בפי ומתכונן לדבר שאינו מגיע.
והקרמה נשברת כמו זוג קרחונים אדירים עם בואו של האביב. לא צריך יותר מממגע קל, הקר והמתכתי שלך כדי להמיס את גופי.
ובעת הטעימה המיוחלת העולם מסתחרר באושר. אני נזכר במילותיי אליך, אנחנו חיות פשוטות המחפשות תענוגות פשוטים. את הדובדבנים המתוקים עם המרירות הקשה של השוקולד, את ליטוף הקטיפה של הריקוטה על הלשון, להשכיח מחשבות טורדניות עם חיוך ממולא קסם והערות מלאות עוקץ.
אהבתי אליך דומה לעוגת גבינה בסוף הארוחה. כל מנה יוקרתית המגיע לפניה, כל פסטיבל ריחות וטעמים אינו מהווה רק פתיחה מלכותית לבואה.
במשך חודשים חיכיתי למפגש הזה. סעדתי בשולחנות פאר. עייפתי את הגוף עם מלאכה רבה. ספגתי את הסבל בהמתנה לרגיעה המתוקה.
היא זו שחותמת את תחושותיי, היא זו שערבתי לה בחדווה, היא זו שגורמת לי להיות באמת מאושר. והיתר נשכח כמו אשליה עלובה."

חייכת חיוך מלא במרירות. המלצר הגיע בתום המונולוג עם הקינוח שלך.
"דומה אתה לסופלה הזה." פתחת. אוזניי הזדקרו כשל שועל.
"מבחוץ כה נוקשה ובטוח בעצמו ומבפנים רך ורפוי. וגם המעטה החיצוני הפושר, בעצם אוורירי וחלש.
אתה מנופח אבל ריק, אפילו קצת מאכזב.
הכל מצג אשליה. בסופו של דבר סטנדרטי לחלוטין. הבירבורים על אהבה ותשוקה הן למעשה חרמנות דביקה כמו סירופ שוקולד זול. שטויות המכומסות באפייה של שקרים וסיפורים ונרטיבים מלעים.
אין פה שום אהבה, אין פה שום הערכה, אין פה שום גדולה,  רק נרקסיסתיות בהתגלמותה."

וזה כאב.
"מדהים כמה שנינו הצלחנו לחלץ מנקודת מבטנו. ומדובר בסך הכל בקינוח. אבל חוששני שניצחתי באחד הזה כי לפחות אני נהנה מהקינוח."