יום שני, 30 בנובמבר 2015

"אבא... אבא היה אדם נורא שקט.
הוא לא היה אומר מילה לא במקום. תמיד סקר את הסביבה, היה ממוקד. אבל זה לא כי היה ביישן.
אני זוכר שפעם הוא חנך קבוצה חדשה והתיישבתי לידו והוא צפה בהם מבצעים רנדורי ו... צוחקים. הוא שנא כזאת התנהגות באימון. שכולם מפסיקים לתרגל כדי לדבר ביניהם. ברגע אחד הוא צעק דממה וכולם סתמו את הפה.
זה לא היה דוג'ו עצוב, כולם פשוט היו מרוכזים במה שקורה בתוכם וסביבם, בעבודה עצמה במקום בדיבורים.
לא הרבה הכירו את הצד הזה אצלו, כשהתחלתי להתאמן בגיל שמונה אני זוכר שחבורת גברים מיוזעים מתבוננים בי בדריכות כשאני מחזיק חרב שבגובה שלי והוא עובד איתי ואז היה לו מבט בעיניים... כאילו הוא רוצה להרוג אותי כשחתך בבת אחת את האוויר.

אבא היה בראש ובראשונה אומן. אם היה נתקל בכלי נגינה שלא ראה מימיו, הוא היה מצמיד את השפתיים לחורים ומנסה להתחיל לנשוף עד שיצא מזה מוזיקה.
הוא אהב לחקור כל דבר שבא לידו והמלאכה המרכזית שלו הייתה חשובה לו במיוחד.
אני זוכר שהייתה מדבר איתו ברגיל ואז הייתה מזכיר משהו שראית בUFC או קרב מגע והוא פתאום שינה פאזה לגמרי.
כל דבר היה בשבילו חקירה פנימית, הוא אף פעם לא שיתף איש בהן, אפילו לא אותי. הוא האמין שעל כל אדם לגלות את דרכו לבד.
כל פעם ששאלתי אותו שאלות הוא במקום נתן לי תרגילים לבצע. כשהראיתי לו את הגילגולים שלי, הוא שם לי חמש כריות אופקיות ואמר לי להתגלגל מעליהן ואז חמש אנכיות.
כשהראיתי לו את האגרופים שלי הוא פשוט עזר לי לבנות מאקיוורה.
כשהייתי ממש קטן זה היה מבלבל במיוחד. התשובות שלו תמיד היו מדויקות. 'מה קורה אחרי המוות?'
'לא יודע'
'יש אלוהים?'
'אין לי מושג'
'למה הירח משתנה בשמיים?'
או! הוא לא היה משיב, הוא היה פותח לי ספר ומראה ומוסיף לי עוד המון שאלות לחשוב עליהן. הוא תמיד היה מדריך ברוחו יותר מאשר אב. כל הזמן כזה רציני. רק כשכבר הייתי מבוגר הוא היה יותר משוחרר וגם אז הייתה לו את הפינה הרצינית.
תמיד היה יותר כיף לראות אותו אחרת.
כל שנה היו רק שני מועדים חשובים בשבילי - יום ההולדת של אמא ויום העצמאות. הוא תמיד התעקש שנכתוב ברכות זה לזה ונתעמק במה שאנחנו מעריכים באדם שמולנו. כשכתבנו לו ניסינו תמיד לרגש אותו אבל הוא רק האזין בשקט והנהן. עם אמא? פתאום אנחנו שומעים אותו אומר דברים שלא חשבנו שיש בתוכו. הוא היה כל כך רגיש. היא תמיד הסמיקה. אני חושב שהוא היה מסתיר את זה מאיתנו. כשחזר מהעבודה הוא היה בא ישר אליה וחיבק אותה ואז האנרגיות חזרו לגופו והיה איתנו עד הלילה.
וביום העצמאות, אתם יודעים... הפעם היחידה שראיתי אותו משתכר ודומע.

שמעו, אף אחד מאיתנו לא מרוצה ממה שהוא עשה בשנים האחרונות.
המעבר לארץ אחרת מוטט את אמא, השקט ששרר בבית, הוא ממש הביא איתו את המוות לכאן.
אבל אני חושב שכדאי לזכור את אבא כמו שרצינו לזכור אותו.
ויודעים מה? גם זה חלק ממנו שאהבתי לראות. כי זאת פעם הראשונה שהוא היה לי אבא. הוא היה חלש וטעה והיה אנושי.
זה היה כמו לקלף בצל ולהגיע לגרעין. אני שמח שנחשפנו לזה רק בסוף אבל זה היה חלק חשוב לכולנו."

כשסיימתי את ההספד אמא ניגשה לעברי. שיערה כבר התחיל להאפיר אבל הוא עדיין היה ארוך, חלק ובריא. עיניה איבדו מהברק אבל נשארו חומות וצלולות. החיוך נשאר על פניה עד לזקנה.
"זה מה שאתה חושב שנמצא בגרעין של אבא שלך?"
"אמא, זה לא הזמן עכשיו."
"אתה יודע למה אהבתי אותו?"
"האמת? לא." כי הם נראו כל כך לא מתאימים.
"אני זוכרת לילה אחד שנרדמנו על המרפסת מול פיצוצי הפגזים. היינו אז בני 25 כשהתחלנו באמת לצאת. אז הייתה מלחמה וידענו שאין ממש איך להתמגן כי אם טיל נופל על הבית, הוא יתמוטט. אז בחרנו לפחות להינות מזה.
וכשאני התעוררתי הוא לא היה שם כדי שאחבק אותו.
נכנסתי פנימה והיה חושך מוחלט אבל צורתו המגושמת הייתה ברורה על הרצפה וקול יבבות שקטות יצא ממנה. חיבקתי אותו ושאלתי
'מה קרה?'
הוא החזיק קריאה למילואים. הוא הסתכל עליי.
'אך בחיים לא תעזבי את המדינה הזאת, נכון?'
ופשוט לא היה לי מה לומר לו. הוא נשבר בזרועי. נרדמנו שם על הרצפה. למחרת הוא לא היה בבית.
אתה יודע מה הפחד הכי גדול שלו היה?"

"להתאהב בבחורה ציונית. כי הוא לא רצה לחיות שם והוא ידע שאם יתאהב באחת זה הסוף שלו. מאז שהכרנו בצבא, הוא רדף אחרי תמיד אבל נאבק בהבנה שאם זה יקרה, העתיד שלו לוט בערפל.

לא עברנו לפה בשבילו. עברנו לפה כי הוא רצה לשמור עליי והפחד שאפגע שם עבר את הגבול. ולא הייתי מרוצה, אבל ידעתי למה הוא עושה את זה ופשוט לא יכולתי להילחם איתו יותר. גם אני אהבתי אותו."

אני זוכר בסוף חייו, באחד הרגעים האינטימיים היחידים שהיו לנו, שנינו ישבנו על בקבוק בירה בחוף יווני מבודד ובהינו בגלים. הוא אהב לצפות בהם במדיטציה.
אז הוא אמר לי, ולא הכניתי לזה חשיבות שם:
'אלוהים, העולם הבא, כל אלו קיימים רק אם אתה בוחר להאמין שהם קיימים.
תדבוק במשהו ותראה שהוא הופך לכח הכי גדול שמניעה את חייך.'

אני מניח שזו המהות של חייו.

יום שני, 23 בנובמבר 2015

בשיר Stupid Girl, מופיעה הדילמה קשה: האם להיות זונה נשית במיוחד, רדודה וטיפשה או אשת מקצוע בידיעה מלאה שזו הבחירה הפחות פופולארית. הדילמה מוצגת דרך הבחירה בין כדור פוטבול לבין בית בובות.
משהו מפריע לי בכל הסיפור.
בואו נתחיל עם היסודות שלי: איקוויליזם. אני שואף לחברה שיוויונית בצורה מוחלטת בהתייחסות שלה לאנשים. גם מבחינה תרבותית וגם מבחינה חוקית. אני מאמין שהנחות היסוד שלנו מפריעות לנו להקשיב לאנשים באמת ולנתח אך ורק את טענותיהם. האמת היא ערך עליון אצלי.

אני לא מייחס לאף מערכת מוסר עליונות מתוקף הערכים שהיא מעודדת.
יש רק שתי דרכים אמיתיות למדוד את איכותה של מערכת מוסר: הראשונה היא לפי ערכים סובייקטיבים. למשל, אם אדם, מסיבותיו הפסיכולוגיות האישיות והמסקנות על המציאות שאליהן הגיע, מאמין שחופש הוא הדבר הכי חשוב לאנושות, הוא יזדהה עם הערכים של תנועות אנרכיסטיות או ליברליות ולכן מבחינתו הן יהיו "טובות" יותר.
אישה שסבלה רבות מדיכוי נשים כשניסתה לצאת לשוק העבודה תשנא את הדיכוי ותתיחס לזה כדבר רע. בשבילה, תנועות פמניסטיות יהיו טובות יותר.
הדרך השני היא לפי ערכים אבסולוטים שכל המערכות דוגלות בהן. חברה יציבה, שורדת ועם שאיפות התפשטות עומדת מאחורי כל מערכות המוסר. זה כמעט טאוטולוגי מפני שמערכת מוסר שלא מעודדת זאת נכחדת ובכך לא באמת קיימת לצורך הדוין. לכן, כל מערכת מוסר שמביאה להכחדתה שווה לתחת.

מכאן עולה מסקנה חשובה: התנועות החרדיות למשל "רעות" רק לפי מערכת הערכים האישית של הסובייקט (שגם היא אגב מושפעת ממערכת המוסר לעברה מטיפים בחברתו) והן בהכרח טובות כי הן מסוגלות לשרוד ולהתפשט בחוזקה. ההומניזם השמאלני הקיצוני "רע" כי הוא מוביל למותם של אנשיו וכל כך סובלני שהוא מקבל את הכחדתו בשמחה.
דעא"ש לא רעים. כמו שהנאצים לא היו רעים. סובייקטיבית אנחנו רואים בהם אנשים רעים כי המערביים נוטים להיות הומנים (מציבים את איכות חיי האדם כערך עליון), אבל האיסלאמיזם הזה מאפשר להם לשרוד באקלים שונה משלנו; במדבריות בתור נוודים. זה דגש חשוב: עצם זה שאנשים שם לא חיים טוב, לא אומר שהמוסר שלהם שגוי או שהם רעים. ג'ראד דיימונד טוען בספרו רובים, חיידקים ופלדה שבמדינות המגדלות אורז, משאב המצריך כח עבודה מאוד קופרטיבי, יש נטיות לתפיסות קולקטביסטיות יותר. אני משוכנע שביפן הפיאודלית היו המון שסבלו ולא מצאו את עצמם במערכת. זה קשה שאומרים לך שאתה בורג במערכת ועליך לבצע את תפקידך ביעילות, אבל זו גם הסיבה שהם שרדו באיי המונסון והטייפונים. במובן מסוים, אנשים מוסריים שמרנים צודקים כאשר הם אומרים שהחברה תקרוס אם לא נשמר את הערכים. אם אחוז ניכר מהציבור היפני פיאודלי היה מחליט יום אחד שהם מחפשים את עצמם בצורה אינדבידואלית, החברה הייתה קורסת, לא היה איש שיספק אורז.

האדם הוא חיה שהמאפיין העיקרי שלה היא היכולת לפתח כלים. הוא מסוגל להצמיד לו מטרה ולחשוב על דרכים שונות לעבר המטרה. כלי לא חייב להיות חפץ פיזי. גם רעיון כמו כסף הוא כלי יעיל לשרוד. גם מערכת מוסר הוא כלי יעיל להישרדות. הוא מאגד חברה לעבר מטרות מסוימות שמסייעות לה להתקיים. "טוב" ו"רע" הן הגדרות שצומחות לפי מידת הקירבה לערך שהחברה הציבה.
המטרות משתנות מתרבות לתרבות, ממיקום למיקום.
אם במדינות אינדווידואליות, "טוב" מוגדר כהצלחה כלכלית של האדם, מציאת בת הזוג האידאלית והישגים אישיים, במדינות קולקטיביות, "טוב" זה לשרת את תפקידך לפי המעמד החברתי שנולדת אליו.
כמובן שקליפ אמריקאי יציג כמה נורא זה אישה שלא חושבת וכמובן שזה נורא ללמד ילדות לשחק בבתי בובות.
הקליפ מציג אותן כזנותיות וזה שגוי. ברוב החברות נשים שמוכנות לשכב עם כל אדם נחשב לרע (וכמובן שיש את הקושי שבקונפליקט בין חיזור ומיניות לבין הפקרות מינית) למרות שההפרדה בין צעצועים של בנים ושל בנות מקובלת.

אבל זאת בדיוק הנקודה: לא ניתן להאשים פה את התרבות. היא פשוט לא רלוונטית. תרבות תלויה בסביבה. אני מאמין שלנסות ולשנות את התרבות עצמה על ידי חינוך, העלאת מודעות או אפילו עיגון בחוק בעזרת תנועות רדיקאליות קטנות, זה פשוט שגוי כי זה לא משנה את תפיסת החברה, רק את המעטה החיצוני שלה.
איך משפיעים על תרבות? בכך שהופכים את השיוויון למשתלם. עם בוא הסימילאק, גם גברים יכולים להניק תינוקות. ככל שהתלותיות של התינוק באם תפחת, כך הן יוכלו להיות יותר עצמאיות ויותר שוות לגברים (והפלא ופלא, אנחנו רואים יותר שיוויון בין גברים לנשים איפה שיש כלים שמאפשרים לגבר לטפל בילד כמו האישה).

יש סיבה הרבה יותר עמוקה להתנגדות לכפייה.
מוסר הם כללים שמלכדים מסה של אנשים. הם מצוינים להפצת גנים וחברות אבל ברמת האינדבידואל הן לא תמיד טובות. לפעמים מטרות האינדבידואל ומטרות הקבוצה מתנגשות.  גנגיס חאן כנראה לא היה מוסרי ובכל זאת מבחינה אבולוציונית הוא הצלחה מסחרררת. 67 הנערים במבצע הצהלי האחרון הפסידו את חייהם. זה בבירור לא היה משתלם להם, רק לחברה.
לא כולם צריכים להבין שהעסק לא תמיד משתלם ולהתחיל לחפש דרכים טובות יותר לחיות. לבקר את ערכי החברה זו משימה לא פשוטה עם השלכות מאוד קשות. בין השאר ניכור.
אבל הנבונים מתקשים לקבל את הצייתנות של המוסר והם מחפשים לעיתים קרובות דרך אחרת למטרתם. צריך לאפשר להם את החופש לפרוץ וליזום כדי לשפר את החברה. לרוב אלו שמפריע להם המצב הנוכחי מחפשים דרכים לשנות אותו ומוסיפים ממים למאגר שעשויים להחליף את הפיתרון הנוכחי לקשיי החברה.

מערכת מוסר שטובה לסביבה מסוימת, לא בהכרח שווה משהו בסביבה אחרת. כאשר הסביבה משתנה, על המערכת להתאים עצמה ולקבל ערכים קדושים אחרים. האלטרנטיבה היא בדר"כ הכחדה, וזה קרה בעבר. תרבויות נוקשות שאינן מוכנות לקבל את השינוי, יהרסו בעת הזמן. כאשר אנו עוגנים את המוסר בחוק, אנו נותנים לו קיבעון מסוכן מאוד.
זה טוב שיש אצלנו ממים שוררים בבריכה שאינם כה פעילים. בעת שינוי בתנאי הסביבה, יש לנו במאגר תיקונים לממים מסוכנים. זה חוזר למה שכתבתי קודם, אני לא רוצה שיטיפו לבני אדם מה נכון או לא נכון יותר מדי כדי שהמח שלהם יהיה חופשי להרהר על כך לבד. כך יהיה לנו קשת דעות רחבה יותר לבחור ממנה פתרונות לבעיות חברתיות.
אבל קשת דעות היא מטרה בפני עצמה ולכן דורשת מערכת מוסר משל עצמה. היא דורשת חברה שמסוגלת לקלוט דעות רבות, דעה שלא מקובעת לדוגמה אחת בצורה טוטאלית, בלי צנזורה, בה יש לאדם חופש להביע את דעותיו. היא דורשת חברה שכל אדם רשאי לחנך את ילדו איך שיראה לנכון (נגיד בלי מערכת ציבורית שכופה עליו דעות). מערכת שלא מפלה בזכות להביע דעה בין גזעים, מינים ובטח ובטח שלא בדתות.

זה נראה כמעט סותר. מצע כל כך ריק ישלט במהרה על ידי מערכת מיסיונרית יותר. כך זה נראה באירופה הסובלנית יתר על המידה. חסר באוטופיה הזאת משהו.
פה המבקרים עולים וטוענים ששלטון כזה בחיים לא ישרוד. מישהו בסוף יעלה ויחוקק חוקים נגד הפלורליזם. אדרבה, מי אמר בכלל שפלורליזם היא השיטה הכי יעילה או יציבה להישרדות החברה?
קשה לענות על טענות נבונות אלו. אם אצטרך התשובה תהיה מאוד ארוכה. אולי נגיע אליה בהמשך.

יום ראשון, 22 בנובמבר 2015

השעה שש בוקר. התארגנתי מהר כדי להגיע למשרד בזמן. אם המפקדת שלי תדע שישנתי מחוץ למשרד, היא תהרוג אותי.
ארזתי את התיק. הוא התעורר תוך כדי. ממש לא רציתי לדבר איתו עכשיו. הוא הסתכל עלי. זה ממש מביך. סידרתי את החזייה שלי מתחת לא' והוא בחן אותי עם העיניים החומות הגדולות שלו. הוא באמת היה ילד. תמים כזה ועדין. כנראה שזה מה שמשך אותי אליו. זה גבל בין תמימות לטיפשות.

"למה את אף פעם לא צוחקת?"
"נו, זה לא שיחות לעכשיו."
"לא, באמת, בחיים לא ראיתי אותך צוחקת."
הסתכלתי לו לעיניים. הוא לא הבין מה עשינו הלילה כנראה. זה לא מאהבה או מחיבור. זה לא מתשוקה או רצון. זה שפשוט כי זה היה. לילה בבסיס, הוא היה איתי בעמדה ודיבר שעות ואני הייתי שם אז זה קרה.
"אתה ממש תמים עם אנשים"
"נכון. אני חושב שזה כי אני בוחר להאמין."
"כנראה לא נפגעת מספיק."
"כולם נפגעים." וזה טיפת אמת בעולמו הילדותי. אין אדם שלא מתמודד עם הסדקים בעולם הציפיות שאנחנו בונים לעצמנו.
כל מבט של גבר אחר מאז התאונה כאילו רואים את כולי בלי הבגדים כמתווך.
הוא לא היה שונה, אפילו עם כל התום שבו.
אבל האם כולנו נפגעים במידה שווה? זו כבר שאלה אחרת. ייתכן ואני סתם רגשית יתר על המידה. מלא נערות מאבדות את הבתולים בגיל שלוש עשרה. אולי זה למה זה השפיעה עלי כל כך. שכבתי עם רבים אחרים מאז. בשבילי זה כמו משחק, אני נהנית לצאת עם הערסים הכי גדולים ולסרס להם את הצורה בדרך.
אבל אני מתקשה להאמין שהוא חווה את מה שחוויתי.
"לא נפגעת מספיק."
"אני מעדיף לחשוב שבני אדם טובים מיסודם."
"וכשתיפגע?"
"אשכנע את עצמי שהכל בסדר."
וזו בדיוק הבעיה עם התמימות שלו. החולשה.
"אתה עכשיו מבין למה אני לא צוחקת?"
"לא."
"אתם צוחקים כדי לגלגל עם הלשון את כל הדברים המטרידים שקורים לכם. צחוק זה בסך הכל דרך להתנתק מסיטואציה לא נעימה. אני מעדיפה לא לברוח למקומות האלו. אני צריכה להבין את המציאות באמת כדי לא להיפגע."
"אז את מעדיפה לחשוב שכולם חארות?"
"לא חארות. אף אחד מהם לא רע. הם פשוט בני אדם. מפחדים, אינטרסנטים, חלקם מאוד טיפשים, חלקם תמימים וכל זה פוגע באנשים אחרים."
"אבל אז אין פה קסם."
"יוסי אתה ממש מתוק. אבל אתה חייב להתבגר."
איזה קצין אחד בא לבקש שירות והוא ניגש אליו. למה בכלל הזדיינתי איתו? הוא מאוד שונה מהגברים שאני בדרך כלל יוצאת איתם. גם אין את הכיף הזה שבלגרום להם לרדוף אחרי, הוא גם ככה עושה את זה עם כולן.
אני לא יכולה גם להיות קרה אליו. הוא חם מדי.
אני זוכרת כשהתבוננתי עליו מחזיק את הגיטרה שלו בשמירה, היה בו משהו שאין באנשים אחרים. הוא אהב בני אדם. וכמו בכל אהבה קשה, הוא בחר שלהתעלם מהפגמים האינהרנטים בהם והדברים שגורמים להם לפגוע בו. אהבתו חשובה לו יותר מדי. יש בזה משהו להעריך. משהו כיף ביכולת להנות מבני אדם בלי לחשוד בהם.
"יוסי..." אמרתי והוא הסתובב.
"אין לך בעיה לשתות פה נכון? פשוט חשבתי אולי פעם הבאה ניקח כמה בירות." לא היה אכפת לי שהקצין מסתכל עלינו.
"אני לא אוהב בירות" הוא אמר.
"אה, אוקיי." ושם זה הסתיים. קשה לשכנע את עצמך להכיר אנשים חדשים אחרי שנים של בדידות.

יום רביעי, 18 בנובמבר 2015

א. כל מכונה שתכליתה אינה שרידות ורבייה תיכחד.
ב. התנהגות האדם, מבנה הגוף שלו ומבנה החברה האנושית ניתנים לתיאור תחת ההנחה שתכליתם שרידות.
ג. מערכות מוסר המנותקות מהתכלית לשרוד ולהתרבות ואינן בקשר תלותי עם גופים אחרים שמובילים לכך, דינן להיכחד.
ד. למעט מערכות שמטרתן הסופית היא היכחדות, כל מערכת מוסר המקדמת היכחדות מבצעת חטא לפי מערכת הייחוס שלה כי משמעות ההכחדה היא שהמערכת לא תתקדם עוד לעבר הערכים הרצויים לפיה.
ה. מלבד היכחדות והישרדות, מערכות המוסר עשויות לקדם כל דבר אחר מאושרו של האדם, לשוויון ברכוש לרצונו של אל כל שהוא.
ו. על כן, הישרדות והתרבות היא הטוב האבסולוטי היחיד לפיו ניתן לשפוט מערכת מוסר.

א. במסגרת הסברי תכלית (הסברים שטוענים שמערכת מונעת מתכלית פנימית של האובייקטים בה), יש להבין מיהו בעל התכלית.
תיאור נאמן של מכונות ביולוגיות אינו ברמת האורגניזם אלא ברמת הגן, הגן שואף להתרבות ולשרוד ולא האורגניזם (אם כי פעמים רבות זה שזור זה בזה).
ב. הגן יתקיים טוב יותר אם יתקיים במספר רב של פריטים. בזמן שלאורגניזם האינדיבידואל, יותר רצוי להפיץ את זרעו בפרעות, לגן עדיף פריטים שמתנהלים יחד ככוח נגד אויבים מבחוץ ובכך נוצרת ברכה של הגן הדומיננטי יחד עם מגוון שמאפשר התאמה של הנשאים לשינויים. בזמן שלאינדיבידואל עדיפה רבייה חד זוויגית בה כל תוכנו שורד ומופץ, לגן עדיף שחלוף.
ג. לפעמים רצון החברה ורצון האינדיבידואל מתנגשים. במקרים רבים כאלו אנו מגדירים את רצון האינדיבידואל כחטא.
ד. מוסר הוא דרך לגבש את עדר הפריטים תחת מטרה משותפת לשם הישרדות. במערכות קולקטיביות אלו, לרוב כל אורגניזם מעמיד מעט מאוד צאצאים אבל באופן כולל, המערכת מפיקה הרבה.
ה. אף על פי כן, מוסר אינו מתאים תמיד לרצון האינדבידואל או לטוב ביותר עבורו. פעמים רבות הדבר הופכי לחלוטין לכך.

א. הכרת האמת במלואה מאפשרת התאמה למצבים בהם המציאות משתנה.
ב. האינטרס של האינדבידואל, לשם הישרדות, להיות מודע לחלוטין למציאות כדי לא להפגע.
ג. מערכות מוסר דורשות מהאדם לותר על חלקים מהאמת כדי שיתקדם לעבר מטרות הקולקטיב (מה שתיארת כ"דתיות")

א. מכל אלו עולה שזה אינטרס האינדבידואל להביט במערכות מוסר, לא כיעדים שעליו להציב לעצמו אלא כלים שהקולקטיב משתמש בו כדי לשרוד. כל מערכת מוסר מולבשת על לחצים סביבתיים וגנטיים כדי לבנות כלים תרבותיים. כשהאינדיבידואל מבין שמדובר במאבק ממים שמחפשים לשרוד, הוא מסוגל לנבא יותר טוב את תנועותיהם ויכול לבחור מערכת מוסר בצורה שתטיב ביותר עם צרכיו.
ב. מנגד, כדי ליצור תנועה באורגניזם עם תודעה, צריך שתוצב בפניו תכלית.
ג. בספרי אני תוקף שהתכלית צריכה להיות אומנות והתמסרות לאדם אחר. אני גם טוען שעל התכליתות להסתנכרן עם הצרכים הביולוגים שלנו (תשוקות, הצורך להתרבות, מערכת שלא מסתנכרת לא נותנת למשתמש פידבק שהוא מתנהל נכון בתוכה), עם החיפוש אחר האמת ועם החרדות הקיומיות שלנו.
ד. מאחר ואדם מתקדם לעבר תכליתות בכך שהוא מפרק אותן לערכים שיש לשאוף אליהם (טכניקה טובה יוצרת איבוד שיווי משקל, שליטה על היריב, כאב, ושבירה, מנה טובה אסתטית, מאזנת בין טעמים ומכילה ערכים תזונתיים), אנחנו לא מסוגלים לברוח מערכים ובכך ממוסריות.
ה. מערכות מוסר, דתות ואידאולוגיות הן צורות התקדמות לעבר ערכים מסוימים. חלקן עושות זאת בצורה מחרידה, חלקן מצליחות, בכך שאנחנו מסתכלים על מוסר ככלי לערכים שלנו כאינדבידואלים, אין לנו בעיה לבחור את מערכות המוסר שנוחות לנו.
ו. אני תוקף שזו כבר אינה מערכת מוסר. זו פילוסופיה. כי היא הושגה בתהליך מודע של מחשבה בעוד מערכת מוסר תמיד תפרוט על הרגש כי זו הדרך היחידה לשכנע אדם להחליף מערכת טוב ורע כאשר אינו מודע לטיעונים שהועלו פה.

א. פמניזם מבחינתי בונה ערכים טובים. אני אקוויליסט. האומנות שלי היא לחימה, פילוסופיה והמרדף אחר האמת והאהבה שלי היא... עזבי.
כדי להגיע לאמת צריך כאוס של דעות בעולם ושוויון הזדמנויות לכל אחד להביע את דעתו.
הכאוס מושג על ידי רלטביזם מוסרי, צורת שלטון שאינה מתנגדת לאף דעה או מעודדת דעה, פילוסופיה וכן הלאה. שיוויון מושג על ידי יחס זהה לכולם בחוק ובתרבות, בלי לערב רגשות שונים לכך.
ב. אבל פמניזם מודרני לפעמים מתעלם מההבדלים הביולוגים בין גברים לנשים שמתבטאים באי שיוויון תרבותי. ההבדל בין זונה לזיין, ההבניה החברתית וכן הלאה. אלו תוצר ישיר דבר ראשון של הגנטיקה והסביבה (וסביבה הכוונה גיאוגרפית).
בכך שהוא בוחר להתעלם מכך שהפסיכולוגיה שונה ביניהם, הוא אינו מפתח כלים יעילים להגעה לערכיו העליונים.
ג. האלטרנטיבה שאני מציע היא לא להיאבק בתרבות, אלא לשנות את הסביבה האנושית כך שהמוסר והתרבות ישתנו לכיוון של אקוויליזם מלא.
ד. הדרך להשיג זאת היא בכך שמבטלים את ההבדלים בין גברים לנשים דרך מדע.

יום שני, 16 בנובמבר 2015

נקודות מבט

Somewhere in the cracks of a dying world, like a revolting whore, his body prone in the ruins.
His exterior almost made me cry, but I was too sickened by his essence to shed a tear.
His troubles sunken with sake, childhood beauty killed with fattening gluttony, happy memories replaced by dark vagary.
His delusion head eventually figured out who he dealt with and in habit he released a smile.
"Why did you come?"
"I felt sorry for you."
"Don't be, I'm a free man"
"I can see"
"And don't be arrogant bitch."
"How could I not?! Have you looked at yourself?"
"I'm the image of a person who knows the only truths of the world."
"And those?"
"Oxytocin, Adrenalin and Dopamine."
"What have I done?" I couldn't help but mumble as I found my eyes salting with grief. Where once stood the greatest swordsman in the world, now stands a broken idol. And I can't help but blame myself for it's shattering.
"My dear child, my sweet enchanting voodoo child, don't feel sorry, you actually freed me."
"No! I created a monster."
"But what could you have done? return my love? I was already a despicable monster."
I hushed.
"There is no true love in the world, no value, nothing to live or die for. Well, there are. They are just illusions people use to give themselves essence. But is it worth it? they suffer, they die, they spend their whole energy on make believes they are not certain of their existence and what's worse, never know if it'll return the favor.
But there is true qualia in the world. Bloodshed, hunger, thirst, desire at its dirtiest. It sickens us because we believe there is more to life and yet," he burped and chunks of food and puke fell on his chest "there isn't."
How can this motherfucker be so eloquent and look so appalling simultaneously? Because his not this visage. He's simply a broken lover. His my biggest fault in life. And he kept on going, as he used to.
"I shagged this girl last night. Beautiful and oh so fuck worthy. She came close to me and I couldn't help but share with her all my insides. The jin and tonic couldn't work this out in my stomach. She panicked and got back but luckily for her, it wasn't my first. We had a social contract, we both came here for the same reason, I grabbed her ass and went on to my business. And yet," He kept on going as white noise to my head, mostly concentrated in his drunken monologue to pay attention to me "it wasn't glorious as previous times. The orgasm felt empty.
Each night I lie back here in the alley and close my eyes, force my brain to fall asleep and each night it's harder then the last. I told myself a joke, but couldn't laugh. I was too sad about... something. I don't know what the fuck happened. It was a pretty good one, something to do with the hysteric hag. Why is it so cold? When the bottle dries? Where was the warmth? Where is love?
It's all a lie. I then remembered. All of it.
Ha. The jokes actually very good.
And then another chuckle. It's harder every day to fall asleep. I wait for the night when my human, all too human, mind couldn't take the tragedy of consciousness anymore and they'll all die. The dreams and inspirations. Then, I'll ask you to kill me."
But I couldn't here him. I simply ran to his rib cage with an exposed sword for the stab. He side stepped and hit me in the neck, I fell down. He went away, turn his back on me. I couldn't take it. I draw a knife and ran for him with a mighty kime. He turned around in surprise. It entered, he fell to the ground. The knife in his chest, his cold hands grabbing mine, looking into my soul.
"Last question?"
"Mama always told me about the love of my life warming this frosty cosmos"
"I always loved you."
"Don't be like this kiddo. Love is just a chemical reaction, forcing animals to breed."
I closed my eyes, opened again.
He stared far away somewhere with despair.
"Are you afraid of me now?"
And he was still as confident as always. Even at the gallow pole.
"Yes" I gasped, tears suddenly covering all my face like a little girl losing her central beams. But he was already asleep and I was talking to myself. I admired him till death.
I rose up, Shock blood stains out of my knife, cleaned it with my cloth and returned it to the shaft.
I wiped dried tears with my sleeve, curled my hair into a ponytail and walked away.

And the eternal recurrence is in perpetual motion, the world always turning, events split into a hundred possibilities, and I stand to face him at another reality.

הוא טיפס להרים הכי גבוהים כדי לברוח מרחשי הים, כדי לא להתמודד איתי שוב.
הוא למד לרסן כל חלק בגופו. באלפי תרגילים לאימון שלט על שריריו, שעות של מדיטציה על התודעה ובפילוסופיה אינטנסיבית על מחשבותיו.
כאשר המציאות קשה מנשוא, אדם בוחר להתכנס אל תוך עצמו. ייתכן ושם ימצא דברים יותר קשים להתמודד איתם. סתירות, חרדות, פחדים, קשיים. נפש האדם היא יצור מורכב. אבל הוא לא ימצא התנגדות, סתירה לציפיותיו, אהבה או הערכה לעולם.
נעמדתי מולו. הוא לא הניד אפאף. לאחר המתנה של מספר דקות הוא פתח
"האם לעלה נידף ברוח יש רצונות?" וגם פה הוא מזיין את השכל.
"אני לא פה בשביל זה."
"בשביל..."
"בדיוק בשביל זה."
"זה לעולם לא בשליטתנו. רצון זה לומר לעצמנו שהתנועה שלנו בכיוון מסוים הייתה בשליטתנו. התנועה היא חיבור של חישובים נוירונים והורמונים. מכונה של שרירים מתכווצים ונרפים. סה טו.
אז למה את פה?!"
"כי אני רוצה לשבור לך את הפנים."
"לא! למה את פה?!"
"כי פגעת בי!"
"למה?"
"כי נעלמת."
"זה פגע בך?"
"אתה הייתה חסר לי."
"והיית צריכה אותי?"
"תמיד."
"לא הראית את זה."
"לא הייתי מסוגלת."
"אני הייתי צריך אותך."
"לעלה ברוח אין צרכים."
"אבל נפש האדם צריכה רסנים אם היא רוצה להתמודד עם אהבה נכזבת."
"זה מה שאתה עושה פה?"
"אני רגוע פה."
"כי אתה לא מתמודד עם המציאות."
"המציאות..." הוא התקשה לרגע "המציאות היא אשליה. אנשים לומדים לרצות, להילחם ומגלים שזה אף פעם לא עובד. עליהם ללמוד להרפות, לדעת לצפות לכל, ואז הם ימצאו שלווה."
"הם לא ימצאו כך אושר. אתה צריך ללמוד לאהוב ולהיות נאהב."
"מתי הפכת לכל כך חכמה?"
"הייתי צריכה כשהלכת."
"ומה יהיה עכשיו?"
"אני כבר לא רוצה לפגוע בך."
"אני מבין אותך."
תפוח שנופל ביער ואין איש ששומע אותו, לא באמת נפל. אדם שאין לו שום משמעות לאדם אחר, לא באמת קיים ולא משנה כמה מרוסן או נבון הוא. ייתכן שנהנה מהאי קיום שלו אבל לי אין סיבה להרוג אדם כזה.
משם למדתי באמת על החיים.

ובמציאות אחרת, איפה שהוא בצורה של הצללים, בתהומות ובשמיים, בין העננים לגוש החרא בשירותים, מסתתרת האידאה המושלמת.
גם שם הוא נעלם, או שאני נעלמתי, אנחנו כבר לא זוכרים, אבל הוא מצא ערך בחיים וגם אני מצאתי ונפגשנו.
"טל?"
"אתה שואל או אומר?"
"אני בעיקר לא מאמין שאני רואה אותך אחרי כל כך הרבה שנים."
"מתגעגע?" ולפני שהספקתי להגיב זכיתי לחיבוק.
"מה קורה איתך היום?"
"התאהבתי"
"במי הפעם?"
"אנחנו התחתנו."
משהו שינה פאזה.
"אתה אוהב אותה?"
"זה בדיוק מה שאני אומר."
"כפי שכתבת כשהייתה נער?"
"אפילו יותר."

לא דיברנו לזמן מה וזה רק העלה את הצורך להיפגש איתו שוב. דפקתי לו בדלת, הוא ענה.
"אתה לא האדם שהכרתי."
"למה?"
"ממתי אתה כל כך שלם עם החיים? מוכן ללכת בדרך 'כמו כולם'? לא מפקפק? חי? אני רוצה לשמוע את זה. אני רוצה שתחזור להיות האדם החרדתי שאהבתי."
"זה לא שם טל."
"אז אתה משלה את עצמך עכשיו?"
"גם לא."
"אתה חושב שהיא תבגוד בך?"
"זאת אפשרות."
"אז למה אתה כל כך בטוח בעצמך?"
"התודעה לא מסוגלת להתמודד עם הטרגדיה של החיים. היא צריכה אהבה ותכלית.
היא התכלית שלי. היא עלולה לבגוד בי ואפילו לפגוע. זה לא משנה את מה שהיא בשבילי. אוהב אותה בכל מחיר."
"אתה לא מפחד?"
"לא."
"למה?"
"כי מה האלטרנטיבה?"

"החיים הם חידה. אני לא אוהב את המילה חידה כי היא מחייבת תשובה וזו אשליה להאמין שיש תשובה לכל דבר. אבל זו חידה כי בלי התשובה, אין קיום. זה הכרח קיומי כי האלטרנטיבה היא הכחשת הסתירה ודיכאון, התאבדות או ניהליזם. מבחינתי הפיתרון היחיד שמצאתי היא לאהוב אדם בכל מחיר שזה עלול לגבות."
"למה זאת לא אני?" נפלט לי בחוסר שליטה.
הא הביט לרצפה, לא הייתה לו תשובה.
ישבנו בבית קפה. הוא חיסל את האספרסו שלו והמשיך לחשוב.
"במשך שנים חלמתי שזו תהיה את. אבל אני חושב שאת לא מסוגלת לזה למרות כל רצוני."
עמדתי לכעוס עליו. זה עמד על קצה הלשון.
"את בודדה בחיים טל. יש לך המון מחשבות קשות שאת לא מוכנה להתמודד איתן או להעלות אותן. זוגיות בשבילך באה בתכלית ברורה. את צריכה להיפטר מהבדידות הנוראית הזאת אז את מחפשת את הרעש הסטטי. גם הלו"ז שלך משרת את המטרה. את לא יכולת לאהוב בלי קודם לפטור את זה. ואם את לא מסוגלת לאהוב, את לא מסוגלת גם להיות נאהבת. וזה כאב. זה הדבר שהכי רציתי בעולם."
"אתה צבוע. אתה תמיד מנתח אותי במקום את עצמך."
"אני גם מנתח אותך וגם אותי. לפעמים שוזר נקודות דמיון, לפעמים לומד ממך.
גם אני בודד. כך הייתי במשך שנים. אני חושב שהמתנה הכי גדולה שאני יכול לתת לאדם היא לשמוע את המחשבות שלי. זה פתח לנקודה הכי קריטית אצלי והכי יקרה עבורי. איש אינו מצליח להבין את הדברים שאני חושב, אפילו לא אשתי. איש אינו חלק אותם איתי כמוך.
במובן מסוים, את הפרת את הבדידות שלי. אני התמודדתי איתה ונלחמתי איתה בחיי. היה עליי לפתור את הבעיות האלו. מסוגל לאהוב? לא יודע. תמיד היו לי קשיים עם כך, סיוטי מלחמה מתקופות חרא.
אבל תמיד הייתי מוכן לתת לך אותן."
"אני כועסת עליך."
"אין לך על מה. את מושלמת מכל בחינה בעיני. הפגמים שלך הן הסדקים בפסל השיש של מיכאלנג'לו וצברי השמן בציורי הבריאה. אבל כעת נשאלת השאלה, האם את עדיין מפחדת ממני?
האם זה חושפני כל כך ועוצמתי כל כך שזה כבד מנשוא?
ואם כן, החיים ישארו כטרגדיה."
s

יום ראשון, 15 בנובמבר 2015

ליהל

ליהל,
חשבתי על ההערה שלך על אסף ואופן החינוך הכושל של אבא. את צודקת, הוא באמת נחשב לכושל. אף הורה לא רוצה שהילד שלו יגדל כשהוא מאמין שהמציאות שלו שרירותית ואין קנה להישען עליו. אבל הנה הנקודה: זו התפיסה הכי נכונה של המציאות.
תרבות יפן המסורתית נבנתה על שני צדדים של הטבע שלהם: שדות האורז והאקלים ההרסני. אורז, לעומת חיטה, הוא גידול קהילתי מאוד. אדם לא יכול לגדל ולעבד אורז לבדו ולכן תרבות יפן היא מאוד קהילתית. אין מקום לאינדבידואל בה ובני אדם שווים לפי המעמד שלהם בחברה.
צד שני הוא שהמוות שם כל כך ממשי. בכל רגע יכולה לצוץ רעידת אדמה, טייפון או סופה ולהרוג אותך ואת משפחתך או להשמיד את כל הרכוש שלכם.
זו המציאות שלנו. אנחנו נהנים לחשוב שיש לנו שליטה, אבל היא בגדר אשליה בלבד. גם השליטה שלנו על עצמנו לא באמת קיימת, הרצון שלנו הוא סינטזה של הסביבה והגנטיקה שלנו. וכל לקח שאנחנו מסוגלים להפיק מהמציאות הוא כתלוי התקופה והמיקום.
מה משמעות הדבר? שאם נתפוס את עצמנו כעלה נידף ברוח במקום כאלוהים המכונן מציאות, נהיה פחות מופתעים מהחרא שהמציאות עשויה לזרוק לנו. נגיד אבא מזדיין.
אני חוזר רגע לריק ומורטי, אני אוהב את הסדרה בין השאר כי אין בה קתרזיס. אין בה מסקנה אמיתית. באחד הפרקים הם עוסקים בשאלת הקיום שלנו. האם אנחנו לא בעצם הזיה של אדם אחר והאם הסביבה היא לא הזיה שלנו? המסקנה שהם הגיעו אליה בפרק היא שאנחנו לא נהנדס הזיות שלא מתאימות לרוחנו. אדם מומצא הוא אדם שאין לנו חוויות שליליות שלו. במילים אחרות, האנשים שאנחנו אוהבים קיימים ואמיתיים כי הם מפשלים והם אנשים חרא לפעמים.
תחת מסר זה הם רוצחים כל מי שלא מתאים לתפיסה הזאת וזה מתגלה כהצלחה. עד שהם רוצחים אדם אמיתי שאין להם שום זיכרון רע שלו. מה המסר? שגם זה לא נכון. זה פשוט ההנחה הכי טובה לעבוד איתה במציאות.
כל אמונה באשר היא, כל הנחה, כל תפיסה ואפילו כל מערכת מוסר היא רק משכך כאבים.
"מחר בבוקר נתעורר ליום חדש נפלא" הוא סיפור שמספרים זה לזה כי המציאות היותר מדויקת - אין לנו מושג, הרבה יותר קשה. במיוחד לתודעה שמחפשת פתרון לחידות.
כשמתעטפים בציצית ומבקשים סליחה מאיזה אל, זה משחק שמבוגרים משחקים כדי לשקר לעצמם שהם יהיו בסדר.
ולמה שנפסיק לשקר לעצמנו? למה שנתבוסס במרירות הזאת? כדי לא להישבר. כשאתה מדויק ביותר למציאות, כך המכות שתחטוף יכאבו פחות. כך לא תופתע, לא תיאבק, לא תפגע.
האם אין אושר בדרך הזאת?
שלא נהיה מגוחכים.
אושר הוא כאשר אתה מרגיש שאתה מתקרב ליעד האולטימטיבי שלך. ריקנות היא התחושה אחרי שהגעת אליו, כשאתה רוצה כבר למות בגיל שמונים (להלן: דובי וינברגר).
איך אפשר להגיע ליעד אם אמרנו שאין כזה ושעדיף לא להתאכזב?
כי יש דברים אמיתיים במציאות. אומנות ואנשים. שירה הייתה קיימת עוד מימי קדם, כמו כן גם לחימה, ריקוד, ציור ופיסול.
גם אנשים קיימים במציאות כמובן ואהבה היא הדבר שעושה אותנו להכי מאושרים.
כדי להיות באמת מאושר, עליך להרגיש שאתה מצליח לשמח אדם הכי בעולם ומתקדם לעבר שלמות אומנותית יותר ויותר.
כשאתה נבגד על ידי אותו בן אדם, עליך לקבל זאת כחלק מהמציאות עצמה בלי להתאכזב וכשאתה נכשל באומנות עליך להבין שאתה צריך לעבוד קשה יותר. אלו כבר לא אשליות, אלו המציאות.
כל מוסר או אידאולוגיה יכשלו. כל ניסיון לכפות רצון פשוט יפיל אותנו.

אני כותב את כל אלו לא כדי שתמחלי לאבא, רק כי אני חולק איתך את המחשבות שעולות בראשי בימים אלו.
זו משנת החיים שאני מפתח לעצמי ונכתבת בספרי. לא לחינם הנזירים הבודהיסטים הם האנשים הכי שלווים ומאושרים בימינו. שלא לדבר על כך שהם היחידים ששלמים עם המוות. לא לחינם דרך הסמוראי לא נופלת על איזה קוד מוסרי, "בושידו" כמו שאוהביפ לזיין את המח אלא נאמנות לאדון יחיד, אהבתו והכבוד הבנוי מכך.
והקושי? למצוא אהבה ללא תנאי במציאות האינדבידואליסטית שלנו.
אומנות כבר יש לי.