יום חמישי, 23 במרץ 2017
אופוריה ממסטלת
יום רביעי, 22 במרץ 2017
אמשיך את הסיפור מפעם קודמת, בה גיליתי את הדאו דרך המורה שלי לקראטה. שופנהאואר התיימר להיות הפילוסוף המערבי היחיד שפרס את המשנה האסיאתית בגרמנית. התחלתי לקרוא את הרצון כדימוי ובו הוצגה ההוכחה האלגנטית הבאה:
סיפוק מגיע מהתרה של רצון. למשל, כשאני אוכל, אני ממלא את הרצון במזון.
סיפוק יתר מוביל לסבל ולכן אנחנו נמנעים מכך.
גם חוסר סיפוק מוביל לסבל.
בעוד סיפוק תמיד מגיע אחרי סבל, חסך לא תמיד מסופק, ולכן כמות הסבל בקיום רבה מכמות השמחה.
המסקנה המיידית היא שנחדול מלרצות ובכך נהיה תמיד מסופקים, אך מצב זה מוביל גם הוא לסבל, כי האדם תמיד צריך לכוון עצמו לעבר משהו.
יום שני, 20 במרץ 2017
יום חמישי, 16 במרץ 2017
עוד על מוסריות
מדהים בעיני שאחרי המהפכה הקופירניקאית של תיאורית האבולוציה, וטקסטים רבים אחריה כמו הגן האנוכי, אנשים עוד מדברים על 'נאורות' כאילו אנחנו התפתחנו למשהו נשגב יותר. כן, לא ביולוגית או גזעית, אבל מוסרית.
הלוואי שזו הייתה רק חולשה של אנשי צבא. שמעתי יותר מדי פעמים - 'מגדרים בינריים הם הבניה חברתית' אבל כל שימוש בשפה, כולל מגדרים א בינריים הוא הבנייה חברתית!
ואז המהפכה המחשבתית - השכל האדיר של האדם, הוא בסך כלי הישרדותי. לא שונה מהכנפיים. האדם לא עליון יותר, הוא פשוט חיה מסוג שונה. זאת אנחנו יודעים כבר זמן רב.
אבל יש לנו ייחוד - אמנם גם שימפנזים מפתחים תרבות פנימית ביניהם, אבל אף חיה לא יכולה לעבור מהפכה שלא מתגלמת בשום צורה בגנטיקה אבל משנה את הסביבה ואת שרידות הפריטים בה בצורה כה משמעותית. האדם הוא החיה התרבותית. הוא לא רק כר של גנים, אלא רעיונות, חלקם מגבירים שרידות, חלקם מפחיתים, חלקם חסרי משמעות.
חשוב להבין רעיונות מנקודת הישרדות זו - רעיון גרוע כמו התנגדות לכח עבודה, יכחידו את הפריטים המאמינים בה. רעיונות מוצלחים כמו המהפכה התעשייתית יתפשטו בין פריטים ויהפכו כנראה לדעה שולטת.
מסיבה זו, מערכות מוסר לרוב מגבירות את הישרדות החברה. רק בצורה זו רעיון יכול להתפשט בין כל כך הרבה פריטים.
אתם עשויים לחשוב עכשיו, ולטעות, שזה אומר שהמוסריות המודרנית נעלה יותר כי היא הצליחה להתפשט בצורה גלובלית.
יש מקומות בהם היא לא עליונה, מקומות בהם העדיפו מוסריות אחרת. למשל דעאש או נאציזם. דה פקטו המוסריות הדמוקרטית היא דוגמה אחת לתגובה לשינויים התרבותיים שהובילה המהפכה המדעית. היא לא נשגבת יותר.
ואחזור על כך - היא לא טובה יותר מזו של אדם מהמאה החמישית לפנהס שחותך לעצמו את העורלה עם אבן בגלל אל. היא פשוט שונה.
היא גם לא פחות מיסיונרית. המהפכה הצרפתית הייתה אירוע מדמם במיוחד. פשוט אחרי שהתפשטה בכח, כבר לא הייתה צריכה להפעיל אותו.
היא גם לא הכי מותאמת לתגליות מדעיות כמו שאנשים ירצו להאמין. קשה להם נגיד להתמודד עם העובדה שאפריקאים סטטיסטית פחות חכמים מלבנים, שפערים כלכליים נובעים הרבה מחינוך מהבית וגנטיקה ולא אפליה בהכרח, שפערי השכר בין גברים לנשים הם פרדוקס שנובע מהבדלים ביולוגים (כי האישה יולדת והגבר לא) שקשה מאוד לגשר עם רגולציה.
אז מה עושים? מה שתיאלוגים ניסו לעשות בתקופת המוסריות הדתית, לגשר בין הבעיות עם הסברים מרוכבים.
וזה בסדר, ואני מכבד את זה, אבל כל זה אומר שהיא לא עליונה, פשוט שונה ונועדה להתמודד עם בעיות סביבתיות שצצות.
'אבל יש מגמת הפחתת סבל והגדלת שיוויון שאפשר להצביע עליה' אבל אלו לעולם לא הטרידו את בן המאה ה15. זה לא חלק מהמוסריות של ימי הביניים, או של תרבות יפן.
אני גם לא יודע כמה סבל היא מטרה עליונה.
כן, יפני ממוצע סבל בתקופה הפיאודלית, אבל הוא ידע בדיוק את ייעודו. הוא נגר, והוא יהיה הנגר הטוב ביותר שיוכל. אמנם חייב כרוכים בעמל, זיעה וכאב, אבל חיים בלי משמעות הם חיים מלנכולים, לא היה דבר כזה להשתחרר מצבא ולא לדעת מה תרצה לעשות.
אשר לשיוויון, כמה אפשר להאשים, אפילו את האמריקאי השמרן בן המאה ה20 בגזענות? זה לא שהוא טעה כשאמר שאויביו הם הרוסים, הגרמנים והיפנים. הוא לא יכול היה שלא להרשות לעצמו לא לחשוד בהם כי הם באמת היו מסוכנים. וגם בימינו, הגזענים הגדולים בישראל הם אלו שלא חיים עם הערבים באותה עיר. וזה בסדר והגיוני כמו הטענה שצריך שלום ואחווה. כי אלו לא טענות עליונות זו על זו, פשוט שונות, מתאימות לאקלים שונה. שיוויון מתאים בעולם גלובלי ותחרותי, בו הערים מעורבות וכדי לשרוד כלכלית אתה צריך ללמוד לעבוד עם כל אחד לפי כישורי העבודה שלו.
אז אין טוב ורע? כמה מחריד זה נשמע. אבל מצער לומר שטוב ורע הם רק לוקאלים, יחסותיים. אפילו נכון ולא נכון זה תלוי מערכת מציאת אמת ומערכת הסינון שלה. בסוף, הודאות היחידה היא שורד או נכחד.
אבל אין למה לחשוש. שופנהאואר ניסח טיעונים מצוינים נגד התרבות, ניטשה כתב את דבריי לפני שתי מאות, ובכל זאת כולם מוסריים וכולם מתרבים.
תרבות שתאמץ רעיונות אלו תיכחד. רוב האנושות צריכה להאמין שערכיה הם ערכי ברזל קבועים ונשגבים תמיד כדי להיאבק לשמור אותם, כדי למנוע התפתחות רעיונות מסוכנים לרעיון הרווח. הם צריכים את האשליה כדי שהתרבות תשרוד. המתבונן יוכל לומר שהם טועים, אבל הרוב לא מתבוננים וגם לא יתבוננו, כי לא יעודדו את זה בתוכם לעולם. על כן הubermench ישאר בעל ייחוד. כי רק יחידים יעשו את שיעשה.
אבל גם אני לא מואר, אני רק חלק מהתהליך המרגש של החברה. היחידים הם פשוט מוטציות אקראיות. חלקן יפתחו רעיונות נושאי פרי שיחסנו את החברה מחדש. אלו הם המרקס, הסמית', הניטשה, אך רבים אחרים כמוני פשוט יכחדו כעוד דפקט של פס ייצור.
ההתבוננות האל מוסרית מאפשרת לקרוא את המציאות טוב יותר, אולי אפילו לחזות ולשלוט בה, אבל היא גם מצריכה את האדם לשאול את עצמו - במה אאמין בעולם חסר אמונה? לשם מה אנשא דגל?
ופה היחידים נכשלים. פה ניטשה מת מהתמוטטות עצבים, שופנהאואר חיי בסגפנות בודדת. יצור חי לא יכול להיות סטטי, משמע עליו להציב לעצמו מטרות, חלקן קטנות כמו 'אלך לאכול' וחלקן גדולות כמו 'אוכל ואז אתכנת כדי להרוויח כסף לתואר' וחלקן קולוסיאליות כמו 'אחיה לשם משהו'.
יום רביעי, 15 במרץ 2017
עוד מכתב לטל, כשלא מצליחים להירדם כוס עמק
לטל,
התרגשתי לשמוע ממך.
אני מניח שזה חזרה לשולחן הסרטוטים, הא?
כמו תמיד, את מטפטפת טיפות והן מחלחלות עמוק. על היחס שלי לאהבה, האם הוא באמת שווה את זה ועל 'הקול השונה' אותו תיארת.
אולי יותר מכל, אנצור את יום שני ההוא שדיברנו כל הלילה ואז הגעתי אליך הביתה. כשאמרת לי שאני מפחיד אותך ופוגע בך. חשבתי כיצד הספר היה נראה אם היית לוקחת חלק פעיל בו. אם היינו דנים פרק פרק על מה שקורה בו והייתי באמת מוציא מחלציי אותם.
מנגד, כנראה שאז הוא לא היה הקדשה מיוחדת.
אני משוכנע שבכל יום שעובר אני משפר את עצמי. הופך להיות אדם בוגר יותר, שלא היית מפחדת להיות איתו, אולי אפילו היית אוהבת. אני משוכנע שחוש ההומור שלי גסס לאחרונה, אבל מלבד זאת...
כולי תקווה שהספר יגרום לך לשוב. אך מטרתי ברורה ויחידה: שתהני ממנו. שתחייכי. וזה כל האושר שאני צריך.
זה הכל בשבילך.
הרומנטיקה מתה בעולמנו, וזה רע לרומנטיקאים. אלו שמסוגלים להקדיש ליבם רק לנערה אחת. מתוך קדושת רעיון האהבה. לי תמיד תהי אנדריאה לו סלומה.
אז אחזור לשולחן הסרטוטים.
את פרקי הסיום גם ככה התכוונתי לערוך. להוסיף שהפכת לכוכב.
אוסיף גם ציטוט מקטעים שלי לכל פרק.
אנסה להציג זאת אחרת, כאי נרקיסיזם, אך אצטרך לחזור לנושא כאוב במיוחד - למה הכל התחיל כפי שהתחיל?
ודווקא בשאלה זו הייתי רוצה שתהיה איתי. ואם לא, אז אצטרך לצעוד את הדרך הזאת לבד.
מתגעגע אליך בכל יום,
אמתי
יום ראשון, 12 במרץ 2017
את חוסר התקווה הזה חשתי עוד מאז שכתבתי לך בבולגריה שאני אוהב אותך.
יום שישי, 10 במרץ 2017
פערי השכר
יום ראשון, 5 במרץ 2017
אני אומר לעצמי, את שומרת אותי שפוי. ואני לא צריך שתדברי איתי לשם כך, מספיק לי לזכור כמה הייתי שמח לצידך כדי להמשיך. ולא כי יש תקווה, כי יש לי משהו שחשוב לי לגרום לו לחייך, גם אם הוא בקצה העולם, גם אם רק ישמח ולא יהיה שם.
אבל אז אני שואל - האם אני כבר לא צריך אותה לצידי?
ואני יודע שכל פעם שאני הולך בצפון תל אביב, אני רגוע יותר, שמח, נקי.
אני יודע למה זה גם. ואני יודע שהתחושות האלו אמיתיות. לא משום דבר נרקסיסטי או מתוכנן, הן קיימות כי הגוף יודע מה עשה לו טוב.
וזו אהבה.
אני מתגעגע כל יום, נזכר כל שעת עבודה ומזיע כל טיפה שאוכל לשם כך.
מקווה לפחות שהכתיבה שלי עוד משפרת את מצב רוחך.
ואם לא, אמשיך להאמין שאת קוראת.