יום חמישי, 23 במרץ 2017

אופוריה ממסטלת

אופוריה ממסטלת:
את החוויות המטלטלות לא ניתן לנסח במילים. אבל לפחות ננסה.
זה היה לפני... ששנתיים ככה כשהתיישבתי לכתוב בבית קפה ונתפסתי על מילה שהתמלמלה בשפתותיי בטראנס מהפנט. הבטתי אל הכיסא שמולי כשלפתע הופשט מכינוי גופו. ומה אם אינו כיסא? מוחי רצה לשאול. שריון סמוראי התגלה, אחריו משיכות צבע חום ואז כלום.
שום דבר אפף אותי. זה לא היה הריק חסר הצבעים שלפעמים מייצגים בטלויזיה, הכל הסתחרר במערבולות בלי כינוי ראוי, כמו סינית על דף או פנומנולוגיה על כתב.
שילמתי, עליתי על אופניים והתמזגתי בטריפ לפני שחלף. כבר לא הייתי אמתי והמציאות לא הייתה חיצונית. זה לא היה חוסר מודעות, כי אם היפראקטיביות כשספגתי הכל ללא שיפוט אובייקט-סובייקט.
ופתאום ניצוצות על מרקע עיניי. לעולם היה יופי שקשה לתאר.

פילוסופיה באה טבעית לליבי כמו סכין לנער רחוב.
השלב הראשון הוא קיבוץ הישויות; הניצוצות התעוותו לצלילים, כל פרפר זהוב הוא תו וכל אות שחורה מייצגת רצף שונה, אין סופי של משיכת הכינור. וכשמקבצים את קיבוצי הרצפים התכנה לנו ריתמוס חדש. 
השלב הבא הוא הקישור שבין הטעם המתכתי, הנוירונים המתפוצצים וההבנה שאני הוזה.
זה המוכר למתמטיקאים בתור פתירת תרגילים ולסופרים בתור חלימה בהקיץ, כשנשכבים על המיטה, והזרקורים לא פוסקים ומחפשים איחוד שיספק תשובות. היכן ההזיה, מעין האמת, לשד המתעתע הדפוס.
בינה קיבלה את שמה מהקישור שבין הטיפות ולכן הנבונים משוחחים באחדים ואפסות, דיכוטמיות, קיצוניות של הסדר המופתי.
והפילוסופיה? אהבת התבונה? היא ההנאה מכל רגע של התהליך המייגע. כשם שנער הרחוב בוהה בתשוקה בלהב. לבנות שפה לוגית שלמה ורציפה ואז לזרוק אותה למען אחרת, לנוע בין עולמות מחשבה בלי מושא או ישות שתהווה הפרעה, בלי קוד מוסרי או איזו הוראה, הנחייה לחייך, רק התנועה ממערכת אקסיומות אחת לשנייה כנווד.

יום רביעי, 22 במרץ 2017

למה אני אוהב את האומנות היפנית ואיך מיישמים את המוסריות שלי בחיי היומיום:
אמשיך את הסיפור מפעם קודמת, בה גיליתי את הדאו דרך המורה שלי לקראטה. שופנהאואר התיימר להיות הפילוסוף המערבי היחיד שפרס את המשנה האסיאתית בגרמנית. התחלתי לקרוא את הרצון כדימוי ובו הוצגה ההוכחה האלגנטית הבאה:
סיפוק מגיע מהתרה של רצון. למשל, כשאני אוכל, אני ממלא את הרצון במזון.
סיפוק יתר מוביל לסבל ולכן אנחנו נמנעים מכך.
גם חוסר סיפוק מוביל לסבל.
בעוד סיפוק תמיד מגיע אחרי סבל, חסך לא תמיד מסופק, ולכן כמות הסבל בקיום רבה מכמות השמחה.
המסקנה המיידית היא שנחדול מלרצות ובכך נהיה תמיד מסופקים, אך מצב זה מוביל גם הוא לסבל, כי האדם תמיד צריך לכוון עצמו לעבר משהו.
אך אם אדם מסוגל ליצור מסבל שמחה, הוא ניצח את השיטה, לא? מפעל כל שהוא, הוא סדר שיצרנו על ידי השקעת אנרגיה בדרך מלאת סבל וקושי. האם הגאווה שלנו ממפעל חיים אינה דרך להפוך סבל לאושר?
פה התפיסה שלי על אהבה נכנסת. האמנתי שאהבה מכנה לסבל לעבר הנאהב משמעות. לא מדובר באהבה ספציפית. כאשר אני אומר שאני אוהב שוקולד, זה אומר שאוכל להשקיע עבודה כדי לאכול ספציפית שוקולד ולא משהו אחר. כמובן שאני אוהב יותר אישה, ולכן כמות הסבל שאוכל לסבול למענה רבה יותר. כמו אותם ציונים תמהוניים שאוהבים את המדינה או את אלוהים.
כשהוריי התגרשו וחומת העיניים הלכה לה, צצו בעיות אחרות למשנה שלי. ערכים באים והולכים. כאשר אדם עוגן את המשמעות והסבל באותן אהבות, הוא מסתכן בשברון לב אדיר.
באותם ימים למדתי כמה אלכוהול נכנס למשנה שלי. מה עושים כאשר אהבה הולכת? שוכחים אותה. עם וודקה.
חרא פיתרון.
צריך משהו קצת יותר קונסיסטנטי.
צריך לקבע את האמת במשהו שלעולם לא ילך, עד שאמות. אך אבוי, כל הערכים הללו היומיומיים תלושים לחלוטין.
שני הדברים היחידים שיתקיימו כל עוד אני קיים הן המחשבה והאינטרקציה שלי עם המציאות. אם אצליח להתאהב בעצם ההבנה שלי את המציאות ובעצם המחשבה הטהורה, אז אתאהב בקבוע באמת. הבנתי את ששופנהאואר דיבר עליו כשעסק בפילוסופיה ובאומנות. שתי הצורות הטהורות של ההוויה האנושית, חפות מכל ממשות.
בימים אלו ניסיתי לנסח פורמאלית מהי הפילוסופיה ומהי האומנות. תבונה ותודעה, contemplation and consciousness.
ובמה מתבטאות אהבות אלו? בהתקדמות לעבר חשיבה מורכבת והבנה מושלמת של המציאות. כל סבל הופך ללקח במסע כזה. שגיאה חישובית היא למידה, אגרוף בבטן הוא חלק מהמסע.
הבנתי פתאום את אלוהים השפינוזאי, ואולי את אלוהים באופן כללי. ישות מופשטת שמכנה לכל כאבי העולם יופי כי הן כולן חלק מצעידה לעבר הבנתו.
הבנתי את האסתטיקה היפאנית, הוואבי סאבי.
הכאב הוא לא דבר מפחיד. המכוער הוא מה שהופך יצירה לבוגרת ורבת משמעות. אנחנו נמשכים לגיבור בסרט דווקא כי הוא דמות מרובת פגמים ואם חייו היו מושלמים, נשתעמם.
ההתבוננות הזאת הישר אל הסבל והכאב בחיבוק, המאפשרת למידה, מאפשרת גם להתנתק מרצונות גבוהים לכסף והצלחה. מספיק להתמקד בחיי עוני ומצוקה וללמוד מהם. הרי כל אומנות ופילוסופיה מצריכה כאב כדי להיברא.
לשיטה זו היו פגמים רבים, לקח זמן עד שהתבגרה למשהו ישים. אבל אלו ניצני המחשבה שאיפשרו לי בסוף לאהוב בלי לחשוש.
ועוד על כך בפעם הבאה.

יום שני, 20 במרץ 2017

Her eyes are like the anigmatic black holes for the astronomer, sucking me with the simplicity of cosmic density.
Looking directly to the eye of the storm, to my theorem of contradictions and paradoxes, abstract of perfection, hoping to discover 6 was a 9

יום חמישי, 16 במרץ 2017

עוד על מוסריות

באחת הפעמים שהצבא ניסה לחנך אותי, הקצינה אמרה ש'כל הדיקטטורות נכשלו', אז הצבעתי וציינתי את סינגפור.
מדהים בעיני שאחרי המהפכה הקופירניקאית של תיאורית האבולוציה, וטקסטים רבים אחריה כמו הגן האנוכי, אנשים עוד מדברים על 'נאורות' כאילו אנחנו התפתחנו למשהו נשגב יותר. כן, לא ביולוגית או גזעית, אבל מוסרית.
הלוואי שזו הייתה רק חולשה של אנשי צבא. שמעתי יותר מדי פעמים - 'מגדרים בינריים הם הבניה חברתית' אבל כל שימוש בשפה, כולל מגדרים א בינריים הוא הבנייה חברתית!
בואו נלך אחורה. האם ציפור עליונה על לטאה? לא, היא פשוט שונה. למה היא שונה? כי הלחצים הסביבתיים ונקודת ההתחלה שלה שונות מזו שהיו ללטאה ולכן התפתחה בכיוון אחר, להצמיח כנפיים. אפשר לומר בדרכ שמין יותר מורכב במבנה שלו ממינים שקדמו לו עד לחד תאיים הראשונים, אבל זה לא אומר שהם טובים יותר. טובים יותר באיזה מובן? בתקופה פרה-אינטלקט, טוב יותר יכול רק לומר שורד יותר טוב. אבל לא ניתן לשפוט מי שורד יותר טוב בשתי סביבות שונות עם לחצים שונים ונקודת התחלה שונה. אפשר לומר פשוט שהם שונים.
ואז המהפכה המחשבתית - השכל האדיר של האדם, הוא בסך כלי הישרדותי. לא שונה מהכנפיים. האדם לא עליון יותר, הוא פשוט חיה מסוג שונה. זאת אנחנו יודעים כבר זמן רב.
אבל יש לנו ייחוד - אמנם גם שימפנזים מפתחים תרבות פנימית ביניהם, אבל אף חיה לא יכולה לעבור מהפכה שלא מתגלמת בשום צורה בגנטיקה אבל משנה את הסביבה ואת שרידות הפריטים בה בצורה כה משמעותית. האדם הוא החיה התרבותית. הוא לא רק כר של גנים, אלא רעיונות, חלקם מגבירים שרידות, חלקם מפחיתים, חלקם חסרי משמעות.
חשוב להבין רעיונות מנקודת הישרדות זו - רעיון גרוע כמו התנגדות לכח עבודה, יכחידו את הפריטים המאמינים בה. רעיונות מוצלחים כמו המהפכה התעשייתית יתפשטו בין פריטים ויהפכו כנראה לדעה שולטת.
מסיבה זו, מערכות מוסר לרוב מגבירות את הישרדות החברה. רק בצורה זו רעיון יכול להתפשט בין כל כך הרבה פריטים.
אתם עשויים לחשוב עכשיו, ולטעות, שזה אומר שהמוסריות המודרנית נעלה יותר כי היא הצליחה להתפשט בצורה גלובלית.
יש מקומות בהם היא לא עליונה, מקומות בהם העדיפו מוסריות אחרת. למשל דעאש או נאציזם. דה פקטו המוסריות הדמוקרטית היא דוגמה אחת לתגובה לשינויים התרבותיים שהובילה המהפכה המדעית. היא לא נשגבת יותר.
ואחזור על כך - היא לא טובה יותר מזו של אדם מהמאה החמישית לפנהס שחותך לעצמו את העורלה עם אבן בגלל אל. היא פשוט שונה.
היא גם לא פחות מיסיונרית. המהפכה הצרפתית הייתה אירוע מדמם במיוחד. פשוט אחרי שהתפשטה בכח, כבר לא הייתה צריכה להפעיל אותו.
היא גם לא הכי מותאמת לתגליות מדעיות כמו שאנשים ירצו להאמין. קשה להם נגיד להתמודד עם העובדה שאפריקאים סטטיסטית פחות חכמים מלבנים, שפערים כלכליים נובעים הרבה מחינוך מהבית וגנטיקה ולא אפליה בהכרח, שפערי השכר בין גברים לנשים הם פרדוקס שנובע מהבדלים ביולוגים (כי האישה יולדת והגבר לא) שקשה מאוד לגשר עם רגולציה.
אז מה עושים? מה שתיאלוגים ניסו לעשות בתקופת המוסריות הדתית, לגשר בין הבעיות עם הסברים מרוכבים.
וזה בסדר, ואני מכבד את זה, אבל כל זה אומר שהיא לא עליונה, פשוט שונה ונועדה להתמודד עם בעיות סביבתיות שצצות.
'אבל יש מגמת הפחתת סבל והגדלת שיוויון שאפשר להצביע עליה' אבל אלו לעולם לא הטרידו את בן המאה ה15. זה לא חלק מהמוסריות של ימי הביניים, או של תרבות יפן.
אני גם לא יודע כמה סבל היא מטרה עליונה.
כן, יפני ממוצע סבל בתקופה הפיאודלית, אבל הוא ידע בדיוק את ייעודו. הוא נגר, והוא יהיה הנגר הטוב ביותר שיוכל. אמנם חייב כרוכים בעמל, זיעה וכאב, אבל חיים בלי משמעות הם חיים מלנכולים, לא היה דבר כזה להשתחרר מצבא ולא לדעת מה תרצה לעשות.
אשר לשיוויון, כמה אפשר להאשים, אפילו את האמריקאי השמרן בן המאה ה20 בגזענות? זה לא שהוא טעה כשאמר שאויביו הם הרוסים, הגרמנים והיפנים. הוא לא יכול היה שלא להרשות לעצמו לא לחשוד בהם כי הם באמת היו מסוכנים. וגם בימינו, הגזענים הגדולים בישראל הם אלו שלא חיים עם הערבים באותה עיר. וזה בסדר והגיוני כמו הטענה שצריך שלום ואחווה. כי אלו לא טענות עליונות זו על זו, פשוט שונות, מתאימות לאקלים שונה. שיוויון מתאים בעולם גלובלי ותחרותי, בו הערים מעורבות וכדי לשרוד כלכלית אתה צריך ללמוד לעבוד עם כל אחד לפי כישורי העבודה שלו.
אז אין טוב ורע? כמה מחריד זה נשמע. אבל מצער לומר שטוב ורע הם רק לוקאלים, יחסותיים. אפילו נכון ולא נכון זה תלוי מערכת מציאת אמת ומערכת הסינון שלה. בסוף, הודאות היחידה היא שורד או נכחד.
זה השלב שבו חוששים לקיומה של החברה, עכשיו כשהפנמנו את זה.
אבל אין למה לחשוש. שופנהאואר ניסח טיעונים מצוינים נגד התרבות, ניטשה כתב את דבריי לפני שתי מאות, ובכל זאת כולם מוסריים וכולם מתרבים.
תרבות שתאמץ רעיונות אלו תיכחד. רוב האנושות צריכה להאמין שערכיה הם ערכי ברזל קבועים ונשגבים תמיד כדי להיאבק לשמור אותם, כדי למנוע התפתחות רעיונות מסוכנים לרעיון הרווח. הם צריכים את האשליה כדי שהתרבות תשרוד. המתבונן יוכל לומר שהם טועים, אבל הרוב לא מתבוננים וגם לא יתבוננו, כי לא יעודדו את זה בתוכם לעולם. על כן הubermench ישאר בעל ייחוד. כי רק יחידים יעשו את שיעשה.
אבל גם אני לא מואר, אני רק חלק מהתהליך המרגש של החברה. היחידים הם פשוט מוטציות אקראיות. חלקן יפתחו רעיונות נושאי פרי שיחסנו את החברה מחדש. אלו הם המרקס, הסמית', הניטשה, אך רבים אחרים כמוני פשוט יכחדו כעוד דפקט של פס ייצור.
ההתבוננות האל מוסרית מאפשרת לקרוא את המציאות טוב יותר, אולי אפילו לחזות ולשלוט בה, אבל היא גם מצריכה את האדם לשאול את עצמו - במה אאמין בעולם חסר אמונה? לשם מה אנשא דגל?
ופה היחידים נכשלים. פה ניטשה מת מהתמוטטות עצבים, שופנהאואר חיי בסגפנות בודדת. יצור חי לא יכול להיות סטטי, משמע עליו להציב לעצמו מטרות, חלקן קטנות כמו 'אלך לאכול' וחלקן גדולות כמו 'אוכל ואז אתכנת כדי להרוויח כסף לתואר' וחלקן קולוסיאליות כמו 'אחיה לשם משהו'.
אז במה אאמין? פה נמצא העמל הפילוסופי שלי. לשם כך אני מתעורר ומהרהר. שם התחיל מסעי עם חומת העיניים. כעת תשאל - 'איך היא נכנסית לתמונה?'
ואשאל - 'למה אנחנו מציבים מטרות גדולות?' למה אנחנו חיים בשביל אידאלים שאיננו יודעים אם אי פעם יביאו לנו אושר? ולא כחברה, אלא כאינדבידואלים מפוקחים. למה שאקרע את התחת למדינה, דמוקרטיה, או חברה? האם היא לא יותר חשובה לי מכל אלו? האם לא עושה אותי יותר מאושר מהם? ואם כן, למה שאקדיש חיי למעבר?
ופה הדאו - הקדש חייך לדבר הקטן, הפשוט, הישר מולך. זרוק את הערכים הגבוהים מהקיר. ואיך שהוא, בכך תמצא דרך להטיב עם כל החברה.

יום רביעי, 15 במרץ 2017

עוד מכתב לטל, כשלא מצליחים להירדם כוס עמק

לטל,
התרגשתי לשמוע ממך.
אני מניח שזה חזרה לשולחן הסרטוטים, הא?
כמו תמיד, את מטפטפת טיפות והן מחלחלות עמוק. על היחס שלי לאהבה, האם הוא באמת שווה את זה ועל 'הקול השונה' אותו תיארת.
אולי יותר מכל, אנצור את יום שני ההוא שדיברנו כל הלילה ואז הגעתי אליך הביתה. כשאמרת לי שאני מפחיד אותך ופוגע בך. חשבתי כיצד הספר היה נראה אם היית לוקחת חלק פעיל בו. אם היינו דנים פרק פרק על מה שקורה בו והייתי באמת מוציא מחלציי אותם.
מנגד, כנראה שאז הוא לא היה הקדשה מיוחדת.
אני משוכנע שבכל יום שעובר אני משפר את עצמי. הופך להיות אדם בוגר יותר, שלא היית מפחדת להיות איתו, אולי אפילו היית אוהבת. אני משוכנע שחוש ההומור שלי גסס לאחרונה, אבל מלבד זאת...
כולי תקווה שהספר יגרום לך לשוב. אך מטרתי ברורה ויחידה: שתהני ממנו. שתחייכי. וזה כל האושר שאני צריך.
זה הכל בשבילך.
הרומנטיקה מתה בעולמנו, וזה רע לרומנטיקאים. אלו שמסוגלים להקדיש ליבם רק לנערה אחת. מתוך קדושת רעיון האהבה. לי תמיד תהי אנדריאה לו סלומה.
אז אחזור לשולחן הסרטוטים.
את פרקי הסיום גם ככה התכוונתי לערוך. להוסיף שהפכת לכוכב.
אוסיף גם ציטוט מקטעים שלי לכל פרק.
אנסה להציג זאת אחרת, כאי נרקיסיזם, אך אצטרך לחזור לנושא כאוב במיוחד - למה הכל התחיל כפי שהתחיל?
ודווקא בשאלה זו הייתי רוצה שתהיה איתי. ואם לא, אז אצטרך לצעוד את הדרך הזאת לבד.

מתגעגע אליך בכל יום,
אמתי

יום ראשון, 12 במרץ 2017

אני חושב שהרגשתי כמו ביל בסיומת של קיל ביל כשהסביר שהוא 'over reacted'.
אני לא התכוונתי להצדיק את מעשיי, אבל אני כבר יודע בדיוק את הסיבה שאני עושה אותם. 
אולי הרגשתי קצת כמו ניטשה, כשכתב מכתבים לאנדריאה היקרה שלו, שפחדה מאי שפיותו של המאהב. מלאים בתשוקה, חסרי ריסון, אותם הסברתי דרך פסיכוזות ותפיסות גבוהות.
בסוף הכל הידהדו כמה מחשבות. הראשונה היא שאני צריך לערוך מחדש ולנסות להיות פחות מתנשא.
אבל הדפים כבר נכתבו, והיא קראה אותם. כרגע הבנתי איזה רגש אני חש, של חוסר תקווה. שום דבר שאומר לה לא ישנה את תנועתינו. היא לא תרצה שנשב במסעדה ואתן לה מרטיניצה, שנדבר בלילות, היא לא תרצה להתחבק, שתסתובב, ולא תרצה שאלפט את ידה ברגע האחרון ואנשוק לה כמי שלא רוצה שלעולם תלך, היא לא תרצה שאזיע במכון כדי שאוכל להרים אותה, אדמם כדי שלא יפגעו בה, אבכה כדי שתבין את כיסופיי.

את חוסר התקווה הזה חשתי עוד מאז שכתבתי לך בבולגריה שאני אוהב אותך.
ידעתי שהכל כבר נקרע ונמאס לי שלא לומר את שהרגשתי כלפיך.
על כן רדף אותי הציטוט הזה של בן יאצי - "There's a certain liberty in hopelessness, things can't get 101% fucked" בשבועיים האחרונים.
על כן הייתי כל כך... פתוח והסברתי את עצמי. כי אין ברירה.
בשירותים של מסעדה אינדיאנית לא מוצלחת במיוחד, במדינת עולם שני, הבנתי שהנערה שאהבתי הפכה לכוכב. אני מפליג ומכוון ספינתי אליו ובעזרתו, אך לעולם לא אגיע אליו.
אני מתאמץ, כדי לתת לו. כשם שאני מתאמן בשביל האומנות שלי ולומד בשביל הפילוסופיה.
היום הבנתי שהוא יכול היה להפוך לכוכב כי איבדתי תקווה. אז לא נותר לי דבר חוץ מלכוון ספינתי לכוכבים.
זמן רב לא שמעתי את Achilles Last Stand, אף על פי שזה אחד מהשירים האהובים עליי.
את החודשים האחרונים אני משקיע בסיוע לכל מיני אנשים עם חרדות אקזיסטנציאליות, ביניהם גם לי אני מניח. אולי את שלי כבר פתרתי.
טל שלחה לי הודעה. זה היה מוזר, לא ציפיתי לכך.אני עוד לא יודע מה אני חושב על זה.
עוד יהיה זמן לחשוב.

יום שישי, 10 במרץ 2017

פערי השכר

ולכבוד יום האישה! פערי השכר!
טוב, סתם כי ראיתי את הנושא עולה המון לאחרונה ויש לי מה לומר בתוכו.
שני הצדדים מעצבנים אותי. מהצד האחד האנטי פמניסטים שטוענים שאין אפליה בשכר בכלל בין גברים לנשים, מהצד השני הרבה פמניסטיות שמתמקדות בדברים שוליים יחסית בנושא.
אז ראשית: יש אפליה בשכר.
http://www.rci.rutgers.edu/~search1/pdf/ImpactofGender.pdf
במחקר מפורסם מאוד נתנו ל-238 פסיכולוגים שונים, גברים ונשים, ארבע קורות חיים והיה עליהם למלא שאלון שנוגע להעסקתם. על קורות החיים רשמו שמות של גברים ונשים בצורה אקראית וחיפשו את הקשר ביניהם.
לגברים היה סיכוי גבוה יותר להתקבל לעבודה מנשים.

ואז עולה שאלה חשובה, כמה האפליה משפיעה בפועל על נשים?
פמניסטיות מסוימות יצביעו על המספר המפורסם: אישה מרוויחה שליש פחות מהגבר.
http://www.haaretz.co.il/blogs/orikatz/1.3917828
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4494968,00.html
אך נשאל: מה זה באמת אומר?
לפי הכתבה, כשלוקחים את הממוצע של כל משכורות הגברים במשק וכל משכורות הנשים, יוצא ששכר הגברים גבוה משמעותית משכר הנשים.
מנגד, זה לא מתחשב בבחירות אישיות של גברים ונשים. כמובן שאישה למשל שעובדת בתור גננת תרוויח פחות ממתכנת.
הכתבה מוסיפה לשם כך שנשים גם לומדות יותר, אבל לא עונה מה הן לומדות יותר. הוראה גם מצריכה ללמוד יותר מאינסטילטור, בכל זאת אינסטלטור מרוויח יותר כי הוא מוכן לעשות עבודה יותר מלוכלכת שפחות אנשים רוצים לעשות.
האם זה אומר שאין אפליה? ממש לא. האם זה אומר שלא ניתן לצמצם את פערי השכר? גם לא. ראינו כבר שיש פערים שניתנים לצמצום, לא ניתן לברוח מזה. אבל צריך לראות ממה הם נובעים.
http://www.mof.gov.il/ChiefEcon/EconomyAndResearch/ArticlesSet/Article_20151019c.pdf
במחקרים מהסוג הזה, ניתן לצמצם את הפער לכעשרה אחוזים (ובין שמונה לשש במחקרים אחרים) כשלוקחים בחשבון את בחירת המקצוע ומספר שעות העבודה שכל אחד מהצדדים לוקח לעצמו.
מחקרים מהזווית המשפחתית יותר:
http://www.cbs.gov.il/reader/newhodaot/hodaa_template.html?hodaa=201019284
מראים שבאמת, נשים מעדיפות לטפל יותר במשק הבית.
כעת יטענו האנטי פמניסטים: 'אז פער השכר מהמחקר הראשון שהצגת שולי ולכן אין פה עניין להתעסקות'.
ראשית, אני מסכים שהוא די שולי (אך הכרחי להתמקד בו), אבל אני רוצה לחפור קצת יותר לעומק.
אנחנו מקבלים שנשים מעדיפות לעבוד בבית, השאלה היא ממה זה נובע?
אם זו החלטה אישית כשכל שאר התנאים נותרים שווים, תפאדל. אם החברה מפעילה לחץ על נשים לכיוון הזה, פחות כיף.
'מה זאת אומרת? מן הסתם שיופעל עליהן לחץ. נשים הן המולידות והמניקות, יש משהו שמטה אותן אוטומטית לשם'. זה מילא. כשם שאדם עם יכולות מוטוריות יעדיף לפנות למכונאות ואדם עם ראש מתמטי יעדיף לפנות לתיכנות. זה נובע מתכונות אישיות. אבל אם החברה מחוקקת חוקים שמטים נשים לעבר גידול ילדים, זה פסול.
ופה אני מאשים קהילה רחבה של פמניסטיות שפוגעות בנשים. ספציפית חברות הכנסת החברתיות. פה עליי גם לציין שבחרתי לכתוב בגלל חוק מטופש שמציעים עכשיו לפיו נשים במחזור יצאו לחופשה. אלו הדברים שמובילים נשים לבחור במקצועות פחות רווחיים, ומוביל מעסיקים לעדיף מסיבות ברורות גברים. למה? כי זה אומר שפחות משתלם להעסיק נשים.
http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/@dgreports/@dcomm/@publ/documents/publication/wcms_348041.pdf
אפנה למשל לעמוד 41 בסקירה הזאת שמסכמת מספר מחקרים על הקשר בין חופשת הלידה (וזה לא משנה אם נועדה רק לנשים או לשני ההורים) לבין השפעות השכר.
העובדה היא שעם כמה שהח"כיות מנסות לסייע לנשים בטיפול בילדים ובעבודה, הן רק פוגעות ביכולות התעסוקה שלהן ובשכר.
על כן כל כך כעסתי כשחברות הכנסת רקדו במליאה.
http://www.mako.co.il/news-military/politics-q2_2016/Article-0584eb7e02c8551004.htm
הן לא תורמות לנשים, רק פוגעות בסיכויים שלהן להיות נשים עצמאיות וחזקות.

עכשיו, כפי שציינתי, כמובן שנשים יעבדו פחות מגברים בתנאים היום. אם אישה יולדת ומניקה, היא גם תעבוד פחות מהגבר. הדרך היחידה בתנאים הנוכחיים למנוע זאת, זה אם הגברים יתגייסו לצבא מספיק שנים כדי לאזן זאת (וגם זה לא כל כך טוב למשק).
אופציה ב' תהיה לידות מבחנה ותחליפים לחלב אם שיהפכו את הטיפול בילוד מאוזן בין הגברים לנשים. ייתכן וגם אז תהיה נטייה גבוה יותר לנשים לטפל בשל קשר אם-תינוק שטבוע בהן ביולוגית. ייתכן וזה יגיע עם השנים.
שני טיעונים יותר משוכללים לגבי פערי השכר הם הקשר הסיבתי ההופכי (כאשר מקצוע מורכב יותר מנשים, השכר יורד) ושנשים עובדות קשה במשק הבית ולכן צריכות לקבל על כך שכר מהמדינה.
הראשון נראה לי נסתר די בקלות בעזרת המחקרים. הפערים בין נשים לא נשואות לגברים משמעותית נמוכים יותר מאלו של הנשואות (כ-94% מהגבר) והמחקרים מעידים שנשים מעדיפות להיות בבית. המשמעות היא שהן בוחרות מקצועות שמאפשרים להיות יותר שעות בבית. אם מקצוע הפך לפחות רווחי, זה נובע מכך שהוא הפך ליותר קל, ולא כי נשים החלו לעבוד בו.
הטיעון השני בעיני חלש גם כן. אני לא רואה איך הן מצפות שזה יקרה בלי שערך המטבע ירד ויהפוך את החלוקה הזאת לחסרת משמעות.
בסוף התשלום נספר למשק בית. אם משק הבית מביא את אותו תוצר, זה לא ישנה לכלכלה כמה כסף הוא יקבל.

יום ראשון, 5 במרץ 2017

טל, אני אוהב אותך

אני אומר לעצמי, את שומרת אותי שפוי. ואני לא צריך שתדברי איתי לשם כך, מספיק לי לזכור כמה הייתי שמח לצידך כדי להמשיך. ולא כי יש תקווה, כי יש לי משהו שחשוב לי לגרום לו לחייך, גם אם הוא בקצה העולם, גם אם רק ישמח ולא יהיה שם.
אבל אז אני שואל - האם אני כבר לא צריך אותה לצידי?
ואני יודע שכל פעם שאני הולך בצפון תל אביב, אני רגוע יותר, שמח, נקי.
אני יודע למה זה גם. ואני יודע שהתחושות האלו אמיתיות. לא משום דבר נרקסיסטי או מתוכנן, הן קיימות כי הגוף יודע מה עשה לו טוב.
וזו אהבה.
אני מתגעגע כל יום, נזכר כל שעת עבודה ומזיע כל טיפה שאוכל לשם כך.
מקווה לפחות שהכתיבה שלי עוד משפרת את מצב רוחך.
ואם לא, אמשיך להאמין שאת קוראת.

יום רביעי, 1 במרץ 2017

לטל מכתב שלעולם לא ישלח

Where else would I go?
אנשים נתקעים בעבר כשההווה לא מספק אותם.
אני חייב לברוח מהמדינה הזאת. אני מחזיק מחצית מהמניות לבית תוכנה, אני קורא את התחת שלי כל יום בעבודה וחוזר לבית ריק.
אני מניח שהספר הזה הוא הניסיון שלי לפרוץ את הקיר. לחדור ללב של אדם היחיד שחדר לשלי, שהצליח לגרום לי להתאהב. אני מניח שזה למה אני עובד כל כך קשה.
המניעים שלי לא תמיד צחים. אני לא התאהבתי בטל מהסיבות של דיסני אבל... אף אחד לא. ואולי להתאהב בתור ילד שלא היה לו שום דבר אחר וחיפש משמעות לחיים זה הדבר הכי קרוב לסיפורים הרומנטיים. ואולי יש טיפת יופי בכל הסיפור.
טל, אני לא יודע אם את קוראת את זה אבל אני אדבר איתך ישירות, אני פסיכופת מפחיד לפעמים, הרבה פעמים, ואני יודע גם שאני מפשל, אבל לפחות איתך כל פעם שזה קורה אני מרגיש אשמה ומנסה לשפר את עצמי, הייתי מבקש אופציה שנייה (רביעית?) אם לא הייתי שולח לך כל הזמן מכתבים. ויתרתי על שתתאהבתי איתי ואפילו לתקשר איתך, אבל בשם אלוהים אני גורם לך לחייך. אני אדמם כל טיפה אחרונה שנשארה בנשמה שלי כדי שהספר הזה יתפרסם, וזה שאחריו, והם יהיו יצירת מופת, והכל יהיה בעילום שם, כי כל מה שאני רוצה זה שאת תקראי אותם ותצחקי מהתרגשות. שאולי תישכחי שכתב אותם פסיכופת שהגיע לבית שלך יותר ממה שהוא אמור.

ואני רוצה לשאול אותך... באמת, אם אחרי כל זה, אחרי כל תיעוד של כל זיכרון שלי ממך וכל היצירות שהקדשתי לשמך, ולמרות שאפשר למתוח שרשרת סיבתיות להכל, האם באמת תוכלי לומר שלא אהבתי אותך?

אני אוהב אותך. זה הדבר היחיד שמחזיק אותי במדינה הקרה הזאת.