יום חמישי, 1 באוקטובר 2015

בואו נדבר על מילה נוראית במיוחד שחדרה ללקסיקון של כל פעיל זכויות מתחיל: אונס.
אונס זו מילה עם עוצמה רבה. זו מילה נוראית. בעיני קצת רידדנו אותה בשנים האחרונות.
אונס היא מילה נרדפת לכפייה.
כשאדם נאנס, זה לא בהכרח אומר שהורידו אותו על ארבע ודחפו לו איבר מין למוצנעים, זה גם יכול להיות פשוט אדם שכפו עליו להתגייס לצבא (אהמ אהמ).
אונס - דבר שאדם עושה בניגוד לרצונו, לרוב כי אדם אחר הכריח אותו.

כעת, המילה עברה הצרה בעשורים האחרונים עד שהיא קיבלה קונוטציות מאוד מיניות.
אונס - כאשר חודר אותך שטרונגול של אדם אחר בניגוד לרצונך.
בהדרגה היא עוברת החלה לכל מקרה של שטרונגוליות שאינה מקובלת על ידי החברה.
פמניסטיות חביבות טענו שהמקרה האחרון במועדון היה דוגמה לתרבות האונס. אבל לא נכפה עליה דבר. היא בחרה זאת.

זה השלב שבו ישלחו לי ציטוטים של החוק המסביר שאונס מוגדר גם כמצב בו נכנס לך שטרונגול כשאתה שיכור ואז החלטת בדיעבד שזה לא רעיון טוב. אבל זה הקטע: בית המשפט לא קובע את המילון. אין לי מושג מי קובע אותו וזה דיון פילוסופי מעניין, אבל זה שהחוק החליט שסקס שיכור זה אונס, לא הופך את זה לכזה. ייתכן שנרצה לאסור על סקס שיכור ואז רצוי למצוא לזה שם (כי סקס שיכור לא נשמע כמו הגדרה משפטית), אבל אונס כבר תפוס למעשה כפייה. סקס שיכור זו החלטה רצונית, גם אם הרצון מסומם.
הנפש תמיד מסוממת במובן הזה שהנפש מושפעת מתגובות כימיות וחשמליות במח. הגוף מווסת חלקים ממנה וחלקים ממנה נשלטים על ידי המזון שאנחנו אוכלים, סמים שאנחנו נוטלים ועוד אינטרקציות עם הסביבה.
גם שיקול דעתו של אדם השומע מוזיקת רגאיי בחדר הישיבות בעת עסקה אינו  צלול. החלטה צלולה, ראציונלית ומשוקללת לחלוטין כנראה נדירה או לא קיימת אצל בני האדם.

הבעיה היותר גדולה היא לא הפילוסופית, היא לא על הדיון בנושא הרצון והיחס המוסרי לסמים, אלא בנושא מוסר הכפול. אנחנו מסוגלים להאשים את האנס השיכור בכך שהמניע והרצון היו קיימים והאלכוהול רק שיחרר את אלו ותוך כדי לטעון שאישה הבוחרת לשכב עם גבר תחת אלכוהול, זה סיפור אחר.
העניין הוא שהדילוג בין אונס ככפייה לדבר החדש הזה, שכל מין לא רצוי הוא אונס, היה נורא פשוט. שניהם מבחינתנו שליליים אז אפשר היה לרדד את המילה הזאת לשם.

וכך גם צמח הביטוי - תרבות האונס, תרבות המעודדת אניסת נשים. עכשיו, אני לא בעד אניסת נשים. אני אפילו לא אוהב לצוד נשים קלות במסיבות (או מסיבות for that matter). ומנגד, אני מתקשה להזדהות עם חלקים רבים בתנועה נגד תרבות האונס.
יש אנשים שמאשימים נשים באונס, אנשים מאוד מטומטמים יש לציין. ראיתי לאחרונה כתבה על החיילת ההיא פטאל עם עשרות אנשים שטוענים שזה הגיע לה. אבל מה אחוזם באוכלוסייה? מעניין אותי לדעת. אני חי בתפיסה שבמדינת ישראל אין תרבות אונס כי אנסים לרוב נענשים או לפחות זוכים ליחס מגנה. אונס זה טאבו. אלימות נגד נשים אסורה בחוקינו.
אז הן טוענות מספר טענות:
א. שמאשימים נשים שמתלבשות לא צנוע בכך שהן נאנסו.
ב. שמחפיצים נשים.
ג. שנשים מוטרדות מינית ברחוב המון
סעיפים אלו יוצרים תרבות שזה לגיטימי בה לאנוס. זה נחמד, אבל אם אלו הגורמים לתרבות אונס, זו עדיין לא תרבות אונס. אם טמפרטורה נמוכה עשויה להוביל להצטננות, זה לא בהכרח אומר שמי ששוהה באזור קר בהכרח מצונן.
כעת, אתייחס רגע לסעיפים עצמם.
א. תמיד הפריע לי. האם אי אפשר גם לגנות את הגנב וגם לטעון שהנפגע לא פעל בזהירות? זו לא האשמת הנפגע, פשוט פרגמטיקה. אל תתפלא שגנבו לך את הרכב אם אתה משאיר את המפתחות לידו בקלקילייה והולך. אנחנו מעדיפים לא להיפגע. במקום להאשים את כל העולם שאנחנו נפגעים, נדאג שלא להיפגע.
אז אני לא מצדיק אונס. אבל אני לא חושב שרצוי לאישה ללכת בדרום תל אביב בלילה בלבוש מינימאלי. כמו שלא רצוי עבורי ללכת לכינוס טבעוני ולהשמיע את דעתי, או ללכת לקריות ולהשמיע את דעתי על מדע, או ללכת לכפר ערבי ולהשמיע את הדעה שלי על ההיסטוריה הערבית (ובעצם אולי כדאי שבכלל לא אשמיע את דעתי).
זה חרא שזה המצב. שאנחנו לא חיים בחברה שמיגרה לחלוטין אלימות. אני מקווה שבעתיד תגובות אלימות יזכו אותך בכדור לרקה או לפחות לאישפוז במוסד (ואז גם נראה פחות גופות של יהודים בשטחים), אבל בעולמנו הלא אידאלי, אין רע בלבקר את הקורבן גם אם הוא לא האשם.
מה הקשר בין זה לבין תרבות האונס בכלל? אף אחד מאיתנו לא תומך בגנבת רכב. אני משוכנע שתבינו למה לא חכם לנסוע עם למבורגיני בשכונות עוני.
ב. החפצת נשים... אז נכון, אנחנו שופטים אנשים לפי מראה חיצוני, אבל בעיני הביקורת כלפי החברה המערבית קצת מוגזמת. אישה היום שווה במעמדה לגבר מבחינת החוק ומבחינת תעסוקה. נשים מעדיפות לבחור בעבודות עם פחות שעות והכנסה יותר נמוכה עקב חלוקת תפקידים מגדרית מסורתית, אין בזה רע.  אני רוצה לראות מצב שאישה לא תרוויח אותה משכורת כמו גבר באותה עבודה, שאישה לא תזכה בפרס כי גבר התחרה איתה וכן הלאה.
זה פשוט לא נכון שמתייחסים לנשים כחפץ בחברה המערבית. הן לא נקנות, לא נסחרות ודעתן זוכה ליחס זהה.
פעם בכמה זמן פמניסטית תציג כתבה מYnet על פערי שכר עצומים בין גברים לנשים. כשנפתח את הכתבה ונקרא את הפרטים, שנינו יחדיו נתפלא שלא היה בידוד משתנים אמיתי. כלומר, בפישוט, השוו שכר של מורה לשכר של הייטקיסט. זה לא הגיוני, זה מטומטם להחריד.
"אבל למה אישה בוחרת עבודת הוראה? מחנכים אותן אחרת!"
וזה נכון, מחנכים גברים ונשים אחרת בחברה. בכל חברה אנושית. ברמה שלהאשים תרבות יחידה ב"תרבות אונס" כי מחנכים להפרדה מגדרית הופך את הביטוי לחסר משמעות.
האם ניתן לבנות חברה בה גברים ונשים שווים גם מבחינה תרבותית? רק אם הם לא שונים זה מזה בתפקיד הביולוגי. הבדלי המגדר התגבשו כי לגברים ולנשים משתלמות אסטרטגיות משחק שונות. לגברים עדיף להיות "זיינים" כי הם לא צריכים להחזיק בעובר תשעה חודשים עולל ואז להאכיל אותו כדי להתרבות ואילו לנשים מאוד לא משתלם להיות "זונות" כי הן כן צריכות (הנבונים יעירו שהיום זה לא נחשב מוסרי לעבר אישה ולברוח, גם זה פקטור סביבתי, בחברות עשירות יותר משתלם לגבר להשקיע בעוללים שלו משאבים רבים ולהתקבע לקשר זוויגי חזק מאשר לרדוף אחר נשים רבות מטעמים תחרותיים).
תרבות זה פקטור של גנטיקה וסביבה יחד. אלו כלים שהתפתחו על ידי בני אדם כדי לשרוד בתנאים שונים. באף חברה אנושית לא התגברו על כך שאישה מתעברת וגבר בועל.
אולי בעתיד עם בנק הזרע ועוברי מבחנות נוכל לחיות בחברה שההבדלים האלו זניחים. כעת אנחנו לא. אני לא רואה מה הבעיה בזה.
אישה עדיין יכולה לבחור לא לשחק במשחק הזה. עדה יונת ולו סלומה הן נשים שאני מאוד מעריץ על כך.
כעת נחזור לשאלה: האם זה מעודד אונס? ועדיין התשובה היא לא.
תרבות אונס ממשיך להיות מושג שהקשר בינו לבין אונס נמוך. הבדלים בין המינים לא מצדיק כפייה מינית, זו טענה משונה.
אולי עדיף לגנות חברות שבאמת מתייחסות לנשים כמו תכשיט. החברה החרדית והערבית לדוגמה.
"אבל אונסים נשים בכך שמכריחים אותן מגיל צעיר לשחק עם צעצועים המתאימים למגדר שלהן." אבל זה לא ניגוד רצונות. בדרך כלל לא עושים פה ההפך ממה שהילד רוצה כי לילד אין מושג. כמו שאם תיתן לילד לאכול בננה כשהוא לא נתקל בכך מעולם ותאמר לו לאכול, הוא יאכל. זה לא אונס. זה לא מנוגד לרצונותיו. הרצון שלו נייטרלי מהבחינה הזו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה