יום שני, 27 בפברואר 2017

לחומת העיניים,
הבוקר כשהשקפתי מהחלון לא האמנתי למראה עיניי. ירוק, חום ואפור התערבבו לראשונה ויצרו התרגשות. כמה דקות לכדתי את הרגע וכשעזבתי את הבית העולם לא נראה כפי שנכנסתי. לרבות כשאביע משנתי בנייר, אטען שוב ושוב שדבר לא קיים או נוצר מכלום, הוא מתהווה בפתאומיות ממודעות חדשה. וכי הרי, ככה חשתי כשהתאהבתי בך. הצבעים תמיד היו קיימים אך משום מה ללא מודעותי, ופתאום הסביבה נראית צבעונית יותר ואני נעטף בחום שבטיפשותי נעדר ממני.
באותם ימים נהגתי להתיישב אל מול מקלדת ופשוט למנות בפליאה את הצבעים החדשים שנוצרו: כעס, עצב, תסכול, שמחה, אושר, אקסטזה, מתיקות.
וכמו היום, לעולם לא נוצרים הצבעים יש מאין, עלינו לרצות לשים לב אליהם מתוך צורך קיומי, משיכה אל אבן שואבת הכרחית, כשאתה מעצב אתר רק בשבילה.
היום לא יכולתי להתמקד ברקורסיות ולולאות כי דעתי שבה כל פעם לצורה החדשה בה הצבעים הרכיבו את העולם. מוחי חקר כיצד הם ישתלבו ויפתרו את הבעיה העיצובית שהכילה יותר מורכבות ממה שיכולתי לתאר.
'פשוט קנה עיצוב ברשת' הם אמרו לי. כשאתבגר כבר לא יהיה דבר תמים באהבת הנעורים, ויצפו ממני לנהוג כמו כולם, ולא יהיו לי תירוצים לברוח מהמעשיות של החיים.
לא אצליח לחמוק, זה חייב להיות ייחודי ואישי ושונה מכל מה שהם ראו, זה חייב להיות זה ולא אחרת ומרגש ובועט כמו שהרגשתי, הצבעים יבנו את עצמם לצורה הרצויה ופתאום צליל התראת הפייסבוק יתעורר, המעצבת מאתמול 'חומד, אין לך ניסיון עם זה, פשוט תקנה עיצוב'.
ואשוב הביתה, אפתח את המחשב, ואעיין בטמפלט מונסטר.
כי בסופו של יום, על כולנו להזדקן.

אך לא ויתרתי. אהיה שונה, גם אם זה אוביל לקריסתי. ולא לשם עצמי, מעונג או דישון, אלא פשוט כי מגיע לך. שתיפתחי את העולם שבניתי ותתרגשי כמו שאני התרגשתי כשפתחת בפניי לראשונה אותו. מגיעה לאנושות לראות מהי אהבה ונפלאותיה שאינם דומים לאף טעם או רח שבסביבה. כל עטיף טיפת דם, ואם אשבה מבטה לדקה, לכדתי את כל הטוב שבעולם.

יום ראשון, 26 בפברואר 2017

המניפסט ההתנדבותי

אני הולך לכתוב פה משהו שלא סיפרתי לאיש אף פעם: פעם הייתי מתנדב הרבה.
כן, בדרך כלל שפותחים כך משפט מציינים משהו בו אנו חשים בושה, אבל תמשיכו איתי עד לסוף הסיפור בבקשה. אני מניח שאפשר לומר שזה התחיל עם המש"צים כי זה מוגדר בתור התנדבות למרות שזה שקר. חבורה של תל אביבים מפונקים שיוצאים לפעולות אמנם מלמד אותך משהו על החיים, אבל לא תורם בשיט לחברה.
יום אחד עזרא דגן נכנס לכיתה שלי ואמר שחסרים בנים לפרויקט שנקרא תיאטרון עדות. מספר חודשים קצרים לאחר מכן הייתי מחופש על במה כשכולם אמרו לי כמה מה שעשיתי חשוב ומשמעותי. אהבתי את זה. לא בגלל התשבוחות אלא כי זה הרגיש טוב.
בחופש הגדול של אותה שנה הלכתי לקורס מע"רים, אבל לא דבקתי במד"א משתי סיבות: קודם כל כי כמות המתנדבים במד"א נראיתה לי לא הוגנת ביחס להתנדבויות אחרות, שנית כי הסביבה שם הייתה לא נעימה. ובכל זאת המשכתי. פניתי לפרויקט התנדבות עם משפחה שכולה ואיסופי מזון. אפילו ניסיתי להעביר שיעורים בחינם במתמטיקה. למרות שזה אף פעם לא הלך לי, תמיד אנשים נרטעו ממני.
הקטע המצחיק זה שאיש לא ידע. 
פעם אחת היועצת שאלה אותי: 'אמתי, אתה לא מדריך במש"צים?' וקלטתי שאין להם מושג. עניתי שלא, אם להיות הוגנים באמת לא הייתי פעיל בכיתה יב', אך זה עלה לי בתעודת הצטיינות על התנדבות.
את הפנקס המפגר של שעות התנדבות החתמתי לפני כולם בתיאטרון עדות ולא טרחתי לתעד שום דבר מזה. לא רציתי הכרה, הרגשתי שהתנדבות צריכה להרגיש טוב מבפנים. 
עד עכשיו סתם זיינתי לכם את המח.
"חביבי אל תיעלב אבל אני בעשייה ואין לי כוח לויכוחי סרק. מה אתה עושה? אתה פועל לשפר את המדינה?"
זו ההודעה שבשמה החלטתי סוף סוף לכתוב את הפוסט הזה.
היא נשלחה מש.נ., אדם שהערכתי בתיכון, ולא היה לי נעים לומר לו שזה לא כל כך פשוט כמו שהוא חושב. כל פעם שמישהו מחזיר אותי לתקופה ההיא אני שואל את עצמי - מה נהיה ממני? ולא נעים לי להודות שהמילה המדויקת היא - התבגרתי.
כבר כתבתי פה שהדיאלטיקה, הדיונים המתמשכים בפייסבוק, השאירו אותי מרוקן מערכים.
באחת הפעמים הדיינתי עם חרדים מאתר 'דוסים', מעין כתב עת סוג ב' לחרדים. אחד מהם טען בפני שחרדים תורמים לחברה יותר מחילונים. קשה היה לי להתווכח. 38% מהחרדים מתנדבים, הם מככבים בטבלה.
מה מגדיר בכלל התנדבות? האלטרואיזם? האם אפשר לקרוא לחרדי מתנדב כשהוא עושה את זה כי הוא מחויב תחת מצווה? האם אפשר לקרוא לי מתנדב? הרי גם אני עשיתי את זה לטובת הנאה. הלכתי אחר עזרא דגן כי הייתי בודד בתיכון וסבלתי מדיכאון כרוני, שמעתי באיזו כתבה שהתנדבות תורמת לאושר שלנו כי היא מעניקה לחיים משמעות אז הצטרפתי לרכבת.
מה גם שקשה לומר שהחרדי תורם לחברה כמו רופא. אולי כמו רוב האנשים העובדים למעשה. שני העשירונים העליונים תורמים 90% מתקציב המדינה ממיסים. האם בעבודתם ובזמן שהקדישו בתעשיית הייטק הם לא תרמו יותר לחברה הישראלית מאיזה מתנדב לאיסוף מזון? כמובן שזה ירגיש פחות בעל משמעות, אבל אולי זו פעילות בעלת יוקרה רבה יותר.
אולי אני צריך להפסיק להתנדב ופשוט ללמוד קשה, להצליח ולהיות פרת חליבת כסף.
ידיי נחו על המקלדת רוטטות, נוזל צונן וסמיך חלל בליבי באותה העת, כשניסחתי את התגובה הרהוטה שתהיה לפתיחת המניפסט שלי נגד התנדבות.

זו לא תהיה הפעם הראשונה שאצא נגד ערכיות.
בשלב הזה הייתי סרבן ובכל זאת התחלתי להתנדב במעון עוז לילדים זרים, אולי כי כבר הייתי מכור לתחושה. חיפשתי אוכלוסיה קשת יום שצריכה עזרה. לא שמתי לב שילדים זרים הם חלק מדיון פוליטי גועש. אולי הייתי צריך להבחין בכך.
מספר דרום תל אביבים הסתכלו עליי בגועל וכעס. לא התעצבנתי עליהם. תתפלאו (או שלא) אבל אני רגיל לגועל, כעס, זעם. באיזה שהוא שלב אתה מפסיק להיפגע ונותר עם מחשבות.
כעת ייסדתי כלל נוסף, צמעט יותר פילוסופי על ערכיות: כל ערך אחריו אדם או חברה תרדוף, יבוא על חשבון ערך אחר שאדם אחר ימצא יקר.
אם אוהב מישהי, אצא איתה ונהיה מאושרים, זה יהיה על חשבון אדם אחר שלא.
אם העובדים הזרים ינצחו, רחובות תל אביבים עשויים להיות רדופים נרקומנים ומסוממים (לצד כמובן עובדים קשי יום). 
חברה חופשית מפחידה את האדם ששונא את החופש, חברה שיוויונית תפגע באנשים עצמאיים.
ההבנה חילחלה כשראיתי שנוער מרצ נחשב בהרבה מוסדות מדיניים להתנדבות. איך בדיוק? זו תנועה פוליטית. אבל זו הנקודה: הם חושבים שהערך שלהם (מרצ) הוא דבר טוב עליון, לא פוליטי אלא אמיתי. אני לא רואה את זה כי אני לא חלק ממערכת המוסר.
כמות המשאבים של החברה, יהי זה זמן או דברים חומריים מוגבלת, ולכן כל התקדמות של מערכת מוסר לטוב האישי שלה מוקצב בשריפת משאבים שבאים על חשבון חברתה.
כל ניסיון שלנו להביא לטוב מביא כתוצר לוואי לצער של האחר. אפילו משנתי הליברלית תגרום לחרדי לבכות.
הפסקתי לראות אנשים כטובים ורעים, מוסריים או שלא, המצאתי מילה חדשה - מוסרניים, שבחובה הצדקנות המתנשאת של אלו שחושבים שהם נושאים איזה דגל.
הוספתי לכך את ההיכרות מדיונים בפייסבוק עליה כתבתי כבר בעבר - אידאליזם כרוך בעיוורון, בדיה, פנטזיה, מבט לאידיאות שלא קשורות למציאות. כל שנה מפרסם ארגון לתת את 'דו"ח העוני האלטרנטיבי' שמוצא שכל ילד שני סובל מחרפת רעב, וכולם מאמינים, איך שהוא גם איש לא משקר, כולם משוכנעים בעיוורון של עצמם.

התשובות שלי לא מספקות אדם ששואל מה עליו לעשות, כיצד יוכל להיות טוב. הן מתארות את המציאות כפי שהיא, אך ללא תרומה מיוחדת. לפחות לשעה ההיא, גיל שמונה עשרה. הפכתי לאדם ציני. האיידולים שלי היו מקיאוולי, דיוגנס, אפיקורוס, מנהיגים פוליטיים אכזריים אך חריפים שאמנם השליטו סדר קשה על האומה אך מילאו את קיבת אנשיהם.
אבל חלה התעוררות במצבי, אולי סוג של אופטימיזם בביצה פסימיט. ואת זו אני חב לדאו דה ג'ינג, אחד מספרי הפילוסופיה שהכי שינו את חיי.
שאלתי את עצמי באותם ימים אם בכל זאת יש ערכים אבסולוטיים, דבר שכל חברה מוצאת כטוב עליון ועליהם אפשר לייסד מוסריות.
בפיוט השמיני נכתב:
"המעלה הגבוה ביותר הם המים
מיטיבים להועיל לרבוא הדברים, אינם מתחרים, ומצויים אפילו בתהומות השנואות על האדם
משום שאינם מתחרים, אין בהם פגם"
מים הם טוב עליון כי הם נחוצים לקיום של כל טוב.
כל דבר שנחוץ לקיומם של כל הדברים ייחשב תמיד כטוב.
אך זה קריטריון אחד. כי אם מים היו מפלים ומעדיפים רק תרבויות מסוימות, הם כבר לא היו נחשבים לטוב עליון. היו כאלה שאוהבים אותם וכאלו שמתנגדים להם. אבל מים הם חסרי פניות.
כן, זה נשמע דיון תיאורטי, עד שאתה נתקל ביישום שלו.
את הדאו דה ג'ינג אחד המורים שלי לאומנויות לחימה אמר לי לקרוא.
הייתי קורא לו נווד אם הייתי פלצן, אבל אני משתדל שלא. מנגד, יש בו משהו נזירי. הוא חי אומנויות לחימה ולא מתוך איזו אדאולוגיה ציונית סטייל קרב מגע, או רעב לתחרות כמו אנשי MMA, אלא פשוט כי הוא חי את הדבר.
זה מצחיק לדון על מוסריות עם אדם בעל תחביב די סדיסטי, אבל נרצה או לא כל חברה צריכה ללמוד להתגונן על עצמה. כל חברה יכולה לזכות מאדם שמלמד אומנות לחימה. כשהרחבתי את הטיעון, הבנתי שכל אומן תורם לחברה, הם יוצרים מוצר בעל צורך.
זו גם אחת ההפרדות הראשונות שלי בין אומן, אמן ואידאלוג. זה לא משנה מה המורה שלי חושב על הכיבוש, הוא תורם לחברה כמו מים בעצם הלימוד שלו.
התלוויתי איתו שנים לאימונים עם קבוצות שונות. מה שהפליא אותי הוא חוסר הפניות שלו. יום אחד לימד שוטרים ובאחר אקטיביסטים של הקרן החדשה, ובשניהם עם חיוך ומקצועיות.
האומנים לא מביאים לשינויים חברתיים משמעותיים תחת מטרה עליונה, הם פשוט מחפשים להשתפר באומנות שלהם. אבל בכך שמנסים ללמוד הם גם מלמדים ומפיצים תפיסות עם השלכות פרקטיות. כמו מים, לפעמים תורמות, לפעמים הרסניות, אבל הם לעולם לא עושים זאת תחת רוע ותמיד החברה מתקדמת תחת הרעיונות שלהם.
מירי קירי חשובה יותר לעולם מרוב הפמניסטיות.
אינשטיין מכל גנרל במלחמת העולם השנייה.
וגם היום נזכור את זוכי פרס נובל, ההוגים והממציאים ולא את אמנים או המוסרניים.
התשובה סיפקה אותי, גם מצאתי טוב בתפיסת עולמי. אני מבין שאני יכול באמת לעזור לאנשים אם אהיה טוב במה שארצה לעשות ואחפש להשתפר בו. אם אתכנת לשם התיכנות ואתאמן לשם האימון, ואפיץ את מה שאני יודע לעשות עם אנשים.
למעשה זו הסיבה שהתאהבתי בנערה עם העיניים החומות, ידעתי שזה טוב כי זה תורם.
אך אני עדיין נתקל באותה הבעיה: להסביר את כל התפיסה הזאת לאנשים.
כל פעם שמישהו שולח לי הודעה כמו ש.נ. כל המחשבות האלו מציפות אותי ואין לי מה לפלוט. זה היה מסע קשה.
אך הפעם הקלדתי את דעתי בביטחה:
"אני חושב שכשאתה מלמד אתה תורם יותר לסביבה מכשאתה מצביע.
אני לא יודע את שאתה יודע, אבל אני מאמן אנשים שרוצים ללמוד אצלי אומנויות לחימה בחינם והספר שאני כותב עכשיו יוצא בהפצה אינטרנטית (בלי תשלום כמובן).
בתיכון התנדבתי עם ניצולי שואה, משפחה שכולה, מד"א, מעון לילדי עובדים זרים ואף על פי כן אני לא חושב שיש משהו שתורם יותר מפשוט לרצות להיות טוב במה שאתה עושה. אז אני לא מתנדב יותר."

יום שבת, 25 בפברואר 2017

אתמול נתקלתי שלוש פעמים בכשל nature vs nurture. למי שלא מכיר, nature vs nurture היא הדילמה האם תכונה מסוימת גנטית או תרבותית. אני קורא לכך כשל כאשר טוענים שתכונה שאינה גנטית, נובעת מסיבות שרירותיות ולכן כדי למוטט טיעון מנסים לבסס שהוא נובע מתרבות. א. עולה שאלה ראשונית: כיצד ניתן לבסס שתכונה גנטית או ממטית? הרבה אנשים יטענו שלא ניתן, אבל אז למה הם מסיקים שהתכונה תרבותית ולכן שרירותית?
אני לא מסכים איתם באופן נחרץ. אתן כדוגמה דיון על הטענה: נשים גנטית מתקשרות טוב יותר מגברים.
דרך אחת לדעת זאת היא לחפש נבחנים שלא מושפעים מתרבות, תינוקות למשל.
אבל יוכלו לטעון בפניכם שילדים בכל זאת קולטים הבדלים תרבותיים.
לכן, אפשר לחפש נבחנים שקרובים לנו גנטית אבל אין להם תרבות, קופים למשל.
לבסוף אפשר לבדוק האם הומוסקסואלים נוהגים כך גם כן. ניתן לאשש שהומוסקסואליות היא גורם תורשתי ואף שהיא מקושרת להבדלים נוירולוגים ולזהות מינית. כמו כן, קשה לטעון שתכונות הומוסקסואליות נובעות מהתניה תרבותית.
http://link.springer.com/article/10.1007/s10508-010-9618-z?LI=true
ב. אבל אפשר לזנוח את מה שכתבתי בא' כשחושבים על ממטיקה לעומק.
אין אף חברה בעולם בה מין בין אחים בהסכמה לא נחשב לטאבו. למה זה? הרי אפשר למצוא התנהגויות מיניות מקובלות אחרות - פדופיליה, הומוסקסואליות אולי אפילו זואולוגיה.
אבל העניין הוא שגילוי עריות מוביל לצאצאים פגומים. גם לו הייתה תרבות בה זה בסדר, היא לא היתה שורדת.
מהעבר השני, אנחנו מכירים מקרים בהם תרבות הייתה כה מוצלחת שהתפשטה בקרב חברותיה. התרבות המערבית למשל שדחפה לכל העולם בגרון את ערכי הדמוקרטיה, ההשכלה, המדע ומה לא. מה שנלמד מזה שתרבות בדיוק כמו גנטיקה פועלת תחת לחצים של ברירה טבעית ו-survival of the fittest. כשיש הבדלים במבנה הגוף בין גברים לנשים או בהעדפה המקצועית, לזרוק את זה לצד כפנוטיפ תרבותי זה פשוט לא מספיק. גם תרבות קשורה קשר הדוק עם לחצי הסביבה וגם היא פנימית לנו כמו הגנטיקה.
בסופו של יום ואם אחזור להיות הרדאקציוניסט שאני, תרבות היא כלי הישרדותי. היא יוצרת התאמות מהירות לסביבה שלגנטיקה אין מספיק זמן לבצע. פעמים רבות הן באות זו עם זו, אחרי שהתרבות נהגה בצורה מסוימת לכל כך הרבה זמן ואנשים נבררו תחת לחצים תרבותיים כאלו, הגנטיקה משתנה בהתאם (כך במקרה של עמידות ללקטוז בחברות אירופאיות שצרכו הרבה חלב). לכן זה לא יותר מכשל.
ג. אפשר לצפות שכמו בגנטיקה, גם סחף ממטי פועל עלינו (אפשר לצפות? כל הפייסבוק שלנו מפוצץ בממים מטופשים חסרי משמעות). מנגד, כשתכונה תרבותית מקיפה את רוב תרבויות האדם, או הרבה תרבויות שמתמודדות עם לחץ סביבתי זהה, לבטל זאת כסחף שרירותי יהיה לא פחות מאבסורד.
ד. אז מה זה אומר? שאני מתנגד לפעילים חברתיים למיניהם שמנסים להילחם במיגדור המרחב, סקסיזם ומה לא? ממש לא! להפך, הפעילים החברתיים הם מוטציות בקוד הממטי של החברה, וכשם שמוטציה גנטית טובה תתפשט, כך גם שינוי חברתי שמתאים אותנו טוב יותר למאבקים שלנו יתפשט טוב יותר. אבל המאבק החברתי יתקשה להשיג את רצונו ללא מודעות עצמית וללא הבנה עם מה הוא מתמודד. בלי להבין למה התרבות עד כה התפתחה כך ומה היא תצטרך כדי להשתנות לכיוון שהם ירצו.

יום שני, 20 בפברואר 2017

עיניים כחולות עיניים כחולות

עיניים כחולות
עיניים כחולות
הביטי לעברי. למה?
כי רק ככה אוכל לחיות בשלווה. לא?
אז מה אוכל לעשות? להזדכך
האמנם? כן
במגן דוד אדום? אפשר
לא מספיק. נכון
מה אם עם משפחה שכולה? יותר
במחאה הקרובה. מתי?
עכשיו, במתחם התחנה בעד השרמוטות. מצוין!
לא ראוי, מדוע?
ילדה דתייה איבדה את הצינעה, ילד מלא תום עשה חטא שחור והכל בגלל איזו שרמוטה שהראתה את הטוטא. מה זה אומר?
שאין טוב ורע! הכל אשלייה ולשם מה העשייה? טוב.
טוב.
ילדה כחולה... בבואה צלולה, טהורה כהינומה, הביטי לעברי. איפה אתה?
בקצה התהום, בעולמנו האפור ולך אין פה מקום. האידאות קוראות לך בקולות הולקירים ואת נושקת לפיות היקיצות שלא נמצאות במציאות העלובה. ומי אתה?
רק נער שמנסה להיות ריאלי בעולם שמזיין אותנו אנאלית ומצפה שתפתח בנאום על הקסם שמסביב שסובב בתודעה חוצת שמיים. אז תפתח
איני יכול. אך כה רוצה
כן! לבלות איתך את הימים בבתולים טהורים בלי ניצול או עבודה או סבל או כל עשייה אפלה, להיות חלק מעולמך אי שם בהיכן התתני לי? לא
כמובן
כי עולמי שלי הוא רק פועלי ויצרי

יום ראשון, 19 בפברואר 2017

הקרב שלא היה

היה זה יום סגרירי כמו קפה של בוקר מהביל. זוהי השעה, כולנו ידענו. ענדתי עט מלחמה משונן, רתמתי מחשב בלינוקס נוצץ. שריון שנושק בידי כרובים הסתיר את פניי המגולדים.
רכבתי אל שדה הקרב, שם הפלגות היו מסודרות ליום המרגש, כולם מביטים לשמיים להתחבר לקדושה.  אני, ואני, ועוד אני, בכל מקום מכל עבר הממלכה, מוכים אבל לא מובסים. הם כבר ידעו את התפילה ולי לא היה דבר לומר, ולכן צעקתי בכל כוחי את כל שנותר בתוכי  -
'למען טל גרוס!' וידעתי שהלוצינציות אלו לא יפלו על כתב, כי ככתוב בספרות, לא תישא שם מלאך לשווא.
הם דהרו בכל כוחם, עוטפים אותי כמו נחיל עצבני כנגד כוחות האפל ועצמתי את עיני לספוג את סימפוניית ההרס.
'קפיטן, החיילים מתעייפים!' הם נבחו
'היכן יחידת הזיכרון? תחזירו אותם לעורף ושיעבדו בכל הכח! יחשבו על ימים מתוקים, ימים נושנים'
'הם פוגעים חזק בחזית האפולוגטית'
'שחררו בכל הכח את יחידת הדיכוטמיות! טוב ורע, נועם וכאב, שמחה ועצב, אושר וסבל, עומק ורוחב, תכלית וצורה!'
נתזז אותם עד חורמה, נביא אותם לידי צורה, נקפל אותם, לא עוד הם יאיימו על השלווה, ואולי יום יבוא והיא תרד חזרה ארצה.
ברקע הגו תפיסות חדשות, רעיונות שמקיפים את האויב 'כן! כן! תדמיינו לי עוד כאלו! בכל הכח!'
'הם נהדפים'
'מצוין! 'אתוס, ניסיון, תרדו עליהם עכשיו'
אך אבוי. לפני שנים רבות רצחתי את אביו וכעת אוחז בחץ וקשת, מודעות עצמית ירה ברגלי. הוא צהל על הנקמה והקרב לפתע נקטע.

סוף היום הייתה חזרה אחורה על צעדנו. הקרב אמנם הסתיים, אבל המלחמה עוד תימשך. הבטתי במפה ותיכננתי מהלכים חדשים למחר כאשר פרקליט השטן נכנס לאוהלי. פעם היה מאויבנו המרים, אך קיבלנו אותו לשורותינו. חשדתי בו אך תמיד אהבתי אותו כמו אח יקר, היה הכי נבון מבין כולם, מלנכוליה הארור.
'איבדנו אנשים טובים' הוא פתח
'כן, מזל שזה רק קרב דמיוני'
'אבל תוצאותיו לא דמיוניות אמתי! אתה מבזבז זמן, מאמצים, תתמקד במה שאנחנו טובים, הם רוצים לשמוע את הפילוסופיה שלך, לא את הסיפור'
'עד שלא נסיים את זה, אני תמיד אחזור אליה'
'אבל אתה לא מחפש סיום, אתה מחפש חזרה. פשוט לך משם, תמצא מישהי אחרת'
'כדי שאחרב את זה כמו איתה?'
הוא שתק. שנינו ידענו שאחזור על אותן טעויות, כבר חזרתי עליהן.
'לשם מה כל זה? מה גורם לך להמשיך?'
'אתה יודע טוב מאוד'
'תאמר את זה! אקו כבר שכחה והנרקיס נימוג'
'כי היא היחידה שהקשיבה לנו.
ואם אצטרך להקדיש עבודתי למישהו, שנינו יודעים למי היא תהיה.'
שנינו ידענו מה אני הולך לעשות באותו הרגע.
דיכדוך העיר את החיילים ותפס את הפיקוד, הם צעדו יחד עמוק אל בסיסי החרדות, ההזיות, המפלצות ששם שוכנות ועושות אבל. אך אף אחת מהן לא תהיה. עצמתי עיניי ודמיינתי את כולן. כל זמד וחמס, רוע לב, תשוקה אסורה עלו בראשי ופרחו, כאילו נבראו במציאות והייתי מוקף ואמנם איבדתי את עצמי באותו יום, אבל כבשנו בחזרה את הממלכה.

יום רביעי, 8 בפברואר 2017

איש עם כנפיים - ערוך

אני מתפרנסת מציור דיוקנים.
כשאת בת חמש עשרה ומגלה שהקשיקושים שאת מציירת על המחברת מעידים על פוטנציאל לא ממומש, הזהות שלך די מתחילה להתגבש סביב זה.
איש עם כנפיים. זה מה שידעתי לצייר. כל הזמן רק לצייר את האיש עם הכנפיים ממריא מעלה. גרסאות שונות של אותו אדם. צלליות, הבעות פנים, סגנונות ציור. מתמקדת כל פעם במשהו אחר אבל הוא תמיד אותו אדם עם כנפיים והשמיים קוראים לו.
ואז את משתנה לסטודנטית מדעי ההתנהגות וקולטת שאין לך משכורת ולעבוד במלצרות זה חרא אז את מתחילה לחפש מסביב.
מישהו מכיר מישהו ודרך אותו אחד עשיתי ג'סטה למישהו ואז קלטתי שיש בזה כסף. אותו מישהו העביר את השם שלי למישאהוהים אחרים ומאז אני מציירת דיוקנים לאנשים עם יותר כסף מצרות.
תוך כדי גם מכירה אנשים יוקרתיים על כוס קווה.
בהתחלה זה כיף. המשך ישיר של תחביב. לתרגל טכניקות ומחשבות מרחפות. בכל אחד גילמתי את הבחור המכונף שלי. הדמיון צף וגלש לכל מיני מקומות מסרטי פנטזיה. אבל הם לא מחפשים פנטזיה. הם מחפשים שיציירו אותם במלוא כובד הראש והרושם. סקאטצ'ים מהנים הפכו לעבודה. הכי גרוע לחפש איך להפוך אותם מאנשי חליפות משעממים ליצירות מופת. מקוריות כל פעם מחדש.
והם מתרשמים מניתוח האופי שבציור שהיה יותר חנופה מעוסה. "אתה תקוע בעצמך" אני רוצה לומר לכל אחד שמציע ניתוח של הדיוקנים האלה ולצייר לו חוטם של חזיר וכרס  סיגרים ודחיפת קוראסונים.
וזה גלש לזוגיות שלי.
"וואלה? את מציירת?" הם שואלים על הבר בדייט הראשון ומראים ציורים שהם אוהבים. כל אחד נהיה מבקר אומנות מעודן. כן, זה מאוד מחוכם כשהם מראים לי שוב את בגידת הדימויים. ותמיד יש להם פנטזיה בראש למשהו ממש מגניב שיציירו להם. לפעמים אפילו לא משהו ספציפי אלא רק שיהיה להם ציור מפגר על הקיר. אז דייט ראשון הופך למשלחת עבודה, אני הופכת למברשת שלהם ואנחנו פשוט מתחילים לצאת קבוע.
לפעמים בלילות אני חוטאת לי. פותחת דף ומציירת את הבחור שלי בלי שאף אחד יראה. נזכרת במה שעשיתי פעם.
מתוסכלת ממה שנהיה ממני.
הם תמיד מתפלאים שאני לא מציירת לעצמי. הקיר שלי ריק מעבודות, אין לי קעקועים. הם לא יכולים לדעת שבפועל אני מציירת רע. אם הם אוהבים אז הם אוהבים, לא אפריע להם אבל אני לא מסוגלת להסתכל על מה שאני מציירת. יש תמיד פאקים, ליקויים, צביעה לא טובה. לא מבינה בציור, בטכניקות מורכבות, שמות של אמנים שווים. רק לצייר את החרא הפשוט שאני יודעת.
כשהם מגישים לי עבודה אני אוהבת לשאול אותם שאלות נוקבות. ככה לחשוף את המצ'ואיסט הדביל שחשב שירשים אותי עם העומק שלו כי יש לו ציור בראש בבר. פתאום מה שיש להם בראש לא כזה מייצג אותם. "מה הבעת הפנים של המאהב? הוא פוחד? דואג?
איך לצייר את הבחורה? איך אתה מדמיין אותה?"
והם לא מרגישים בנוח. השם ישמור לחשוף את עצמם לרגע של כנות בינם לבין עצמם. לרגשות שהם לא "אני חושב שזה מגניב".
אני מציירת את הדמויות שלהם כמו את הדיוקנים. מושלמים. יפים. חסונים, גבריים, חזקים, יציבים. וכשהם קיבלו את הצעצוע שלהם הם מאבדים עניין ולמען האמת גם אני. אז אנחנו מזדיינים פעם או פעמיים וזה נגמר.

פגשתי אותו ולא ידעתי איך לאכול את זה.
הוא הגיע לדייט עם מעיל שחור, שיער פרוע, פנקס קטן בכיס של המעיל שנרטב מהגשם. כל הדייט ניסה לייבש אותו בתזזיתיות.
הזמין שליש בירה ושתה אותה לאט.
זה לא ילך חשבתי לעצמי. הוא לא סגור על עצמו, מבולגן.
דיברנו על הדברים הרגילים אבל חודרני יותר.
"אז את לומדת פסיכולוגיה? איפה? מה מעניין אותך שם? מגדר? אני תמיד התעניינתי במגדר, למה אותך זה מעניין? ממתי ידעת שזה מה שאת רוצה?" וככל שהשאלות מתמשכות אני מרגישה יותר כמו בריאיון אבל זה בסדר כי נהניתי לספק את התשובות, זה גרם לי לחשוב על עצמי יותר.
סוף הלילה חזרתי הביתה שפוכה.
"ממש נהניתי :)" הוא סימס. ממה נהנה? לא עשינו כלום.
זרקתי את המפתחות על השולחן והתיישבתי. לא רציתי לישון. חשבתי קצת ואז היה רגע של גירוד עצבני בראש. נכנסתי לחדר השינה והתחלתי כמו מטורפת. קווים חדים והרבה מחיקות. זה יצא. זה היה מדהים בעיני באותו הרגע.
היא הייתה ערומה לחלוטין. הסתירה את שדיה עם היד. ידה השנייה שומרת על העורף, ממסגרת את התמונה ואת ראשה. שיער גולש חום, עיניה הגדולות מתבוססות בתחושה, עצומות כי היא חשה כל סנטימטר בגופה ויש בה בושה אבל שמחה ורוגע.
המשכתי לצאת איתו. כך יצא.
דייט שלישי הוא סיפר לי שהוא כותב.
נשיקה ראשונה רק הייתה בדייט רביעי בבר כשהיה לו רגע שהוא העז לקפוץ לשפתיי בספונטאניות ובהיסוס קל בשפתיו.
"פחות לשון." אמרתי עם חיוך. הוא הצחיק אותי מרוב שהיה מגושם.
פעמים רבות התמסרתי לנשיקה. מעטים היו עם סיבה ורצון יותר מאשר הוא היה שם וזה מה שהוא רצה, אבל איתו רציתי. שזה מצחיק כי הוא לא היה זה. לא מה שהייתי מציירת בדיוקנים שלי כהתגלמות הגבריות.
והייתי פחות לחוצה איתו ויותר רגוע ויותר מעמיקה והרגשתי הרבה יותר טוב עם עצמי.
דייט שישי רק הגעתי לו לבית. מלא ספרים זרוקים בכל מקום, מגבת על הכיסא בשולחן, מחבת משומן על הכיריים מהבוקר.  הוא עשה סדר בשבילי הוא אמר.
הוא הושיב אותי ונתן לי בירה.
"את מציירת, נכון?"
"כן." הנה זה מתחיל חשבתי לעצמי. לפחות זה היה עם הטאץ' האישי שלו.
"היה לי תמיד רצון... אני יודע שאומנים בדרך כלל לא אוהבים שנוגעים להם באומנות אבל אני רוצה משהו."
"אתה רוצה שאצייר אותך?"
"כן."
הוא תיאר ותיאר ואני התעלמתי מהפרטים כמו תמיד. הם משעממים. לא ממש אכפת להם בדרך כלל כי הם לא מבינים בעצמם. שאלתי את השאלות הנוקבות והוא הגיב בגימגום וזה הצחיק אותי.
הוא לא הזכיר את הציור יותר בכלל. לא באף דייט. לא חושבת שהיה נעים לו.
לבסוף ציירתי אותו. כתפיים מוצקות, שכוב על הספה תחת עץ עם ספר ביד וקורא ברוגע. זה אפיין אותו. כך חשבתי.
המרכיבים עוד היו שם. השיער המקורזל השחרחר והפרוע, השיניים העקומות, העיניים הבוחנות, קצת יותר אסתטי.
התיישבנו בדירתו. הוא עישן את הסיגריות האוקראניות שאהב. הן היו חרא. אני שנאתי אותן. הן גם לא היו יוקרתיות או משהו, סתם פאקט זול שהוא כנראה אסף באחד מהטיולים אבל נהנה לעשן. כמו בכל דבר, אני מנחשת ששמר אותו לאירוע הנכון. הוא תמיד חיפש את האירוע הנכון להכל.
הוא התבונן עמוק על הציור ולבסוף הוציא מהפה שלו:
"זה יפה, אבל זה לא מה שביקשתי."
"מה?" שאלתי אחרי מכה על הלחי.
"זה נורא מושלם, לא טבעי."
"מה אתה רוצה שאני אצייר?"
"אני רוצה איך שאת רואה אותי."
הוא הכעיס אותי. בלילה התחלתי לצייר המון סקאצ'ים. בהתחלה מכוערים, עלובים, מעליבים אבל זה לא היה זה. כעסתי עליו ממש. מה הוא חושב שהוא שונא את זה. איך שאני רואה? חתיכת פלצן. אבל לאט לאט הם קיבלו צורה. הבחור המכונף שלי נכנס לעבודות. ציירתי 16 במספר בלילה. האחרונה הייתה מושלמת.
הוא נעמד באמצע רחוב סואן, האנשים מסביבו רצים, גסים מדי מכדי להתמקד בפרטים, אבל הוא בשקט של עצמו נמצא בכל.
קטן אבל בוהק ומושך את תשומת הלב. פרוע, מבולגן אבל מתחת לבגדים הגדולים עליו במספר מידות נמצא ילד יפפה.
אני חושבת שהתאהבתי. הציור היה אחת העבודות היותר יפות שלי. גם אם היא לא ממש שלי כי הייתה מטלה ממישהו אחר. לא, זה היה במאה אחוז שלי. המחשבות, הרגשות, התפיסות, הראייה שלי. הוא סתם היה שם כדי ללכוד את הרגע.
קבעתי איתו כמה שיותר מהר. אצלו בבית. עוד לא באנו אליי.
הוא הציע לי ויסקי כשהגעתי.
דחיתי.
הוצאתי את הציור משקית והוא היה מופתע שבכלל היה שם.
"כבר תליתי את הקודם."
"זה לא מה שביקשת אבל."
"כן, אבל לא היה לי נעים, עבדת קשה."
"אז בגלל זה עבדתי אפילו יותר קשה."
הוא במהרה חייך.הוא אהב את זה. ראו אצלו בעיניים. היה לו וריד שהתעבה במצח כל פעם שמוחו שצף. ניצחתי את הבן זונה.
"הוא ממש טוב." הוא אמר לבסוף.
"אני שמחה שאתה אוהב."
"אי אפשר לזייף דברים כאלה."
"למה זה היה לך חשוב כל כך?"
הוא הסתכל עליי זמן מה, הדליק סיגריה, חשב, גיבש משהו ואז אמר בסוף:
"אני כותב ואני שונא לכתוב ברכות יום הולדת. כי בשבילי ברכה זה ניתוח של האדם שמולי. אבל מעטים האנשים שמוכנים לשמוע שהם בני אדם פשוטים, הם רוצים לשמוע שהם נשגבים. זה היה ממש זה. את ניסית לשקר לי כדי למצוא חן בעיני אבל אני לא רוצה שתשקרי. אני רוצה שתאמרי לי מה את חושבת עלי. האנשים שהכי קרובים אליך רוצים לשמוע בדיוק מה שאתה חושב."
הוא הביט בעיני כשסיים, מחפש תגובה אבל אני לא יכולתי לחשוב באותו הרגע. הנעתי את ידי אל רגלו והתחלתי לגעת והוא מתקרב אלי ונושק. הוא קירב את ידו אבל לא נגע ואני הצמדתי אותה לחזה שלי.
הלכנו לחדר השינה. הוא היה מעלי והתחיל לפתוח את הכפתורים בחולצה ולנשוק עד שהגיע למטה.
"זה בסדר?" שאל.
"שתוק ותמשיך." אבל לא כעסתי.
הוא פתח את המכנס ונשק שלי שם.
עדין ורגוע. ידע בדיוק לשמוע ולהקשיב. מתי להגביר קצב ומתי להאט. שמתי יד על החזה שלו והרגשתי את פעימות הלב שרצות. עליתי עליו. השדיים מוצגים לעיניו ומוסתרים בידי. חשופה אבל בקטע טוב.
היה שקט לזמן מה. הסתכלתי עליו בשקט והוא הביט בי חצי רדום. היה לי דחף לעוד.
"תקריא לי אחת מהעבודות שלך."
"הן לא שוות הרבה" הוא אמר.
"ובכל זאת."
"הן לא ערוכות ממש, אני סתם כותב בשביל עצמי."
"אתה ראית את שלי!"
הוא הלך למגירה והוציא פנקס. הכתיבה באמת הייתה לא ערוכה. בכתב שמובן רק לו וכל פסקה או שתיים המחשבות טיילו הרחק ממה שרצה לכתוב.
כל כמה זמן מאותו היום הקריא לי יצירה שלו. סיפורים קצרים על דברים שנראים שרירותיים. בלי יותר מדי ניסיון לומר משהו מיוחד או לספר סיפור מבריק ובכל זאת מבהירים היטב משהו. איזו מחשבה שעלתה או רגש. אבל היה מחיר לכל סיפור.
תמיד חיפש את התגובה שלי. מה אני חושבת עליו. הוא לא ציפה רק ל"אהבתי" המשמים הזה שכולם זורקים. הוא רצה מחשבות. הוא רצה שאשפוט אותו.
ואז הצעתי פרשנויות, מה עובר לו בראש. זה נהיה יותר סקאטץ' פסיכולוגי מכל דבר אחר. והתחלנו לדבר על דברים חדשים. לחקור ולחשוב ולראות איך אני רואה את הדיוקנות שלי.
בתקופה הזאת הפסקתי לצייר אנשים בשביל כסף. פתחתי דף באינטרנט והכנסתי אליו את כל היצירות שלי. התחלתי לעבוד כמלצרית באיזה בית קפה. בלילות ציירתי וביליתי איתו ולפעמים הראיתי לו עבודות שלי.
אף פעם לא היינו פרועים יותר מדי. היינו יושבים ומדברים במקומות שונים. מסעדות, ברים, בבית שלי או שלו. הוא בישל הרבה, אהב לבשל וזה טוב כי אהבתי אוכל ניסיתי לא להראות את זה.לא תמיד הוא לקח לעצמו גם. רצה לראות אותי משמינה.
הוא שנא תבלינים. העדיף להשתמש במרכיבים מאוד טריים.
מכונסים בתוך עצמנו, לא מערבים את העולם במה שהולך בינינו.
רואים סרטים שאני אוהבת והוא מסתכל ואומר לי מה הוא חושב.
אני הנחיתי את המין שלנו. שנאתי לעשות את זה. הוא נהנה מסקס אבל תמיד רצה לרצות אותי.
אבל משהו לא נעם לי. פחדתי. הרגשתי שהוא לא אוהב את כל זה ולא אומר כלום. זה הכעיס אותי. הוא לא יאמר אם משהו מפריע לו.
"מה אתה חושב עלי?" שאלתי אותו פעם אחת.
"קשה לי לומר. את משהו מיוחד." הוא השיב וזה הכעיס אותי אפילו יותר.
הוא מושלם בדרכו העקומה שלו. עם הספרים החופרים שלו, הגוף הצנום והיצירות המבולגנות. משהו שונה, קסום, שיוצא מספר פנטזיה.
חלק מהיצירות שלי נמכרו מהאתר. הפתיע אותי. הן היו לקויות.
בית הקפה מכביד עלי, התואר הורס אותי והציורים קורעים אותי.
קיבלתי בעבודה חשובה 98. החזקתי אותה ביד והגעתי הביתה. אני הרוסה. גמורה מהכל. בחדר השינה עמד קנבס עם עוד ציור לא גמור. גבר ואישה מתנשקים. משהו פשוט. המבט בעיניה עקום, היא רוצה לברוח מהמציאות. ניתצתי אותה.
הדלת לבית נפתחה. נתתי לו מפתח לפני זמן מה. הוא הביט בי בוכה.
"מה קרה?".
"זה כל מה שהולך עכשיו."
"רוצה שאמזוג לך וודקה?" התבדחנו שוודקה היא התרופה המושלמת לדיכאון.
"אני צריכה שקט."
"אני הולך למזוג." הוא הכיר אותי יותר מדי טוב. זה עיצבן אותי.
התיישבתי מולו בשולחן.
"אתה שונא אותי."
"למה את אומרת?"
"אמרת בעצמך שאתה לא אומר למי שאתה לא קרוב אליו את האמת. אתה שונא אותי. אתה לא מוכן לומר לי מה אתה חושב עלי."
"כי איתך זה שונה."
"איך זה שונה בדיוק?"
"לא יודע. זה שונה."
"תפסיק עם זה."
"אני לא יכול."
הוא התבונן בבקבוק.
"צא מפה."
"הכל בסדר?"
"אני לא רוצה לראות אותך. צא מפה."
"אני מנסה למצוא פגם בך ואני לא מסוגל. אני חושב שהתאהבתי בך"
השתתקתי.
"אני לא מושלם. אני עומד פה באי ודאות כי הדבר הכי גרוע שיכול לקרות זה שאת בוכה ושאין לי איך לעזור לך. אני אוהב אותך. אין לי איך לומר את זה אחרת."
"זו פעם ראשונה שאמרת את זה."
"כי... לא יודע, אני לא טוב בחרא הזה. אני טוב בלכתוב מה שאני חושב."
"אני פשוט צריכה שקט היום."
"את רוצה שאעזוב?"
"כן."
הוא עזב. מהיום למחרת הוא סימס לי כל יום, ניסה לברר מה קורה איתי. לא יכולתי לדבר איתו. כעסתי, הייתי מתוסכלת, בבלאגן. התפטרתי מהעבודה. לא רציתי לראות יותר אנשים. לא היה לי יותר מקור הכנסה.
אסאמאסים דואגים הפכו לאסאמאסים יומיומיים עם המון סמיילים ותמונות מצחיקות. אלו אפילו עיצבנו אותי יותר.
סוף החודש הגיע ואיתו מבול של טלפונים. כל שעה הוא התקשר. ממש השתגע.
בעשר בלילה עניתי בסוף.
"מה?!" שאלתי בכעס.
"למה את לא עונה לי?!"
"כי נמאס לי!"
"אל תשקרי לי. זה לא כי נמאס לך."
"אז למה?"
"כי את לא מרשה לעצמך לאהוב את עצמך. להנות מהחיים. אז את נתקעת בשיגרות יומיומיות מפגרות כדי להיחלץ מהמצב שחס וחלילה תהיה מרוצה מהכל."
"לא. זה כי אתה פוץ חסר ביטחון ומעצבן."
הוא השתתק. טוב מאוד.
"אני אוהב אותך ואני יודע שאת אוהבת אותי."
"יופי." הזלתי דמעה על מה שהיה ועל מה שלא יהיה יותר.
הטלפון התנתק. יכול להיות שאני כיביתי אותו.  אני כבר לא יודעת. מזגתי לעצמי כוס וודקה וחבל כי היה עדיף שאשתה ישר מהבקבוק. בלי יותר מדי התרגשות.
הלכתי לחדר, פתחתי קנבס והתחלתי לצייר.
הפעם זו הייתה אישה עם כנפיים.

יום שלישי, 7 בפברואר 2017

אפיון דמות

הוא עוסק בכתיבה באיזה שהוא אופן: סופר או עיתונאי.

משהו בו מאוד ציני ומכני. אם יכתוב אי פעם ספר זה יהיה מקצועי, אולי ניתוחי. אבל הוא לא מתייחס לזה כאומנות ואפילו לא כמו אל שירה אלא ניתוח לב פתוח, בישול ברביקיו.

הוא לא עוסק בכתיבה רגשית כי הוא זקן וכבר מיצה עד תם את התחום ולכן זה כבר לא מעניין לו את התחת. כל מה שיש לספר כבר סופר.

הוא מאוד אוהב מוזיקה , למרות שלא יקרא לזה אהבה. יש לו מפוחית בכיס והוא בדרך כלל מנגן קטעים פשוטים.

הוא אוהב את המסחרי והבנאלי. המבורגר, קולה, גיטרה חשמלית, עוף בגריל, לשכב על כיסא מתקפל בשמש עם עיתון גרוע. הוא לא יקרא לעצמו 'אדם פשוט' פשוט כי הוא לא מתעסק בזה.

הוא ציני ודוחה, הוא מכבד נשים אבל לא מתעסק בזוגיות. הוא אוהב שמטפחים לו את האגו.

הוא מעשן דראם ומערבב בזה לפעמים ירוק.

נולד באמריקה אבל שונא את החיוכים שלהם. אחד המקומות שבהם מתבלטת העובדה שהוא כותב זה כשמצליח לשחק עם האישיות הבנאלית שלהם ומוריד להם את החיוך.

הוא גר בדירה לבד. רהיטים קרים ואומנותיים.

חי על פנסיה, לפעמים מפרסם דעות לעיתון אמריקאי.

הצביע הילארי אבל תומך בטראמפ